Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Externe Doi profesori de la Harvard anunță că un război între China și Statele Unite este mai probabil decât evitarea lui

Doi profesori de la Harvard anunță că un război între China și Statele Unite este mai probabil decât evitarea lui

Un articol de: |
Foto: radio.uchile.cl Externe

Doi profesori de la Harvard susțin că un război între Statele Unite și China este mai probabil decât evitarea lui. Ei au ajuns la această concluzie pornind de la faimoasa ”capcană a lui Tucitide”  potrivit căreia, atunci când un stat în ascensiune amenință puterea dominantă, războiul este cel mai probabil eveniment.

O echipă de la Harvard Belfer Center for Science and International Affairs a analizat 16 astfel de cazuri din ultimii 500 de ani și a descoperit că în 12 dintre ele rezultatul a fost declanșarea războiului. Când s-a reușit evitarea lui, acest lucru a fost posibil doar pentru că ambele puteri au făcut compromisuri și ajustări serioase.

Autorii susțin că atunci când o putere dominantă își simte poziția amenințată de o putere în ascensiune, crize precum asasinarea unui arhiduce în 1914, se pot transforma în războaie.

”Într-adevăr, judecând după evoluțiile istorice, războiul este mai probabil decât evitarea acestuia”, a scris Graham Allison, într-un articol pentru The Atlantic.

Tucitide a susținut că o astfel de situație poate duce la război deoarece intervin doi factori: puterea în ascensiune devine tot mai conștientă de importanța sa și vrea să aibă o voce mai mare, iar puterea dominantă dorește să-și mențină poziția în raport cu toate celelalte state.


Citeşte mai multe despre:   harvard,   profesori,   China,   Statele Unite,   razboi,   evitarea unui razboi,   Graham Allison
Recomandă stirea:
email
 
 
TOP 5 Externe