Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Externe "Face plecăciuni în fața unioniștilor". Igor Dodon, furios pe decizia Curții Constituționale privind neconstituționalitatea prezenței trupelor rusești în Transnistria

"Face plecăciuni în fața unioniștilor". Igor Dodon, furios pe decizia Curții Constituționale privind neconstituționalitatea prezenței trupelor rusești în Transnistria

Un articol de: |

Judecătorii de la Curtea Constituțională a Republicii Moldova au oferit o lovitură președintelui Igor Doron și încercării acestuia de apropiere de Federația Rusia. Aceștia s-au pronunțat pe o sesizare făcută în urmă de trei ani de Partidul Liberal și au decis că dislocarea pe teritoriul Republicii Moldova a oricăror trupe sau baze militare conduse şi controlate de către state străine este împotriva Constituției.

Mai concret, direct afectate de această decizie sunt trupele rusești ce sunt staționate în Transnistria, regiune separatistă a Republici Moldova care în prezent se autoguvernează și nu răspunde în fața autorităților de la Chișinău.

Citește și: Gestul IMPRESIONANT al oficialilor NATO, în memoria Regelui Mihai (FOTO)Care au fost ultimele cuvinte ale Alinei Ciucu, fata omorâtă la metrou: 'Am auzit-o cum spunea…''Îmi iubesc soțul dar are tot felul de fantezii, iar eu nu sunt genul ala de fata. Ultima data m-a ingramadit când...'Prințul Harry și Meghan Markle se căsătoresc pe 19 mai

Hotărârea Curţii arată că în cazul unei ameninţări la adresa unor valori fundamentale constituţionale, precum independenţa naţională, integritatea teritorială sau securitatea statului, autorităţile moldovene sunt obligate să ia toate măsurile de apărare necesare, inclusiv cele militare.

Această decizie a Curții Constituționale l-a enervat cumplit pe președintele Igor Dodon, un pro-rus convins, care a acuzat judecătorii că fac "plecăciuni în fața unioniștilor".

"Curtea Constituțională a explicat pretențios și în cuvinte multietajate ceea ce și așa se știe: 

Citește și: ȘOC ÎN POLITICĂ! A fost găsit ÎMPUȘCAT ÎN CAP! Se ia în calcul SINUCIDEREA! (FOTO)UE a decis soarta negocierilor pe BrexitFotografia cu Kim Jong Un care a făcut înconjurul lumii și ANUNŢĂ vărsare de sânge (FOTO)

Republica Moldova este un stat neutru, dar dacă va fi necesar, se va apăra.

Problema constă în formulările Curții, care lasă loc pentru diferite interpretări politice și speculații. Dar nu e prima dată cînd această componență a Curții Constituționale face plecăciuni în fața unioniștilor.

Se vede că judecătorii de la CC au vrut și buchia Constituției să o respecte, dar și cetățenia lor românească să nu o compromită.

Citește și: ȘOC! Cine este CELEBRUL CHIRURG care şi-a GRAVAT iniţialele pe FICAȚII unor PACIENȚIDouă persoane au murit şi alte câteva au fost rănite după ce au fost înjunghiate, în MaastrichtRaport privind traficul de arme în zonele de război: Aproape o treime din arme provin din țări europene, printre care și România

Eu am înțeles mesajul lor și asta mă face să acționez și mai hotărît pentru protejarea neutralității și integrității teritoriale a Republicii Moldova. Componența CC-ului va trece, iar țara va rămîne și va păstra mereu ceea ce judecătorii cc-iști pun sub semnul întrebării", a scris Igor Dodon, pe Facebook.

Republica Moldova a cerut în repetate rânduri retragerea celor aproximativ 1.000 de militari ruşi din Transnistria, însă în ciuda angajamentelor luate în fața comunității internaționale, Moscova a menținut în zonă un contingent de soldați și armament. Rusia a trimis aşa-numite forţe de menţinere a păcii în regiunea separatistă moldoveană Transnistria, după conflictul izbucnit între Tiraspol şi Chişinău în anii '90.

Recomandă stirea:
email
 
 
TOP 5 Externe