Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Externe Financial Times: „Cresc temerile pentru democrația din România”

Financial Times: „Cresc temerile pentru democrația din România”

Un articol de: |

„Mai întâi a fost Ungaria. Acum există semne îngrijorătoare că democrația și domnia legii ar putea să intre în derapaj într-un alt stat fost comunist care a aderat la UE după 2004: cel mai mare vecin al Ungariei, România,” relatează Financial Times.

Parlamentul de la București a votat vineri suspendarea președintelui Traian Băsescu, pornind astfel o procedură de referendum pentru a îl demite pe șeful statului. Criticii spun că temeiul suspendării este fragil; că procesul a fost pornit prin metode contestabile, și se pare că este o parte a unei preluări de putere a recent-numitului premier al României, Victor Ponta, și a coalițiiei sale USL care a încălcat constituția,” mai scrie publicația.

„Ce s-a întâmplat, în special în ultima săptămână, este o serie de măsuri evident neconstituționale luate de guvern, prin decret al executivului,” a declarat analistul politic Sorin Ioniță pentru FT.

Financial Times continuă prin a detalia întâmplările recente din România: Curtea Constituțională nu mai poate analiza deciziile Parlamentului, în urma unei Ordonanțe de Urgență, s-au schimbat regulile referendumului, s-au schimbat Avocatul Poporului și președinții Camerelor din Parlament și Victor Ponta a reprezentat România la Bruxelles în locul lui Băsescu.

„Din unele puncte de vedere, România este o repetare într-o formă mai extremă a schimbărilor guvernamentale din mai multe țări UE în care populațiile sunt nemulțumite de tăierile costurilor și stagnarea economică,” mai relatează FT, precizând că România a implementat unele dintre cele mai severe măsuri de austeritate.

„Coaliția lui Victor Ponta declară că punerea în discuție a autorității lui Băsescu este legitimă, deoarece și-a depășit atribuțiile și s-a amestecat în politică. Constituția României spune că președintele trebuie să fie neutru,” mai scrie publicația.

Citeşte mai multe despre:   Financial Times,   temeri,   cresc,   democratie,   Romania,   Ungaria,   UE,   sorin ionita,   presedinte,   Traian Basescu,   suspendare,   Victor Ponta,   USL,   schimbari guvernamentale,   Parlament
Recomandă stirea:
email
 
 
TOP 5 Externe