Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Externe Klaus Iohannis: NATO rămâne aceeași organizație relevantă, puternică și, mai ales, unită (VIDEO)

Klaus Iohannis: NATO rămâne aceeași organizație relevantă, puternică și, mai ales, unită (VIDEO)

Un articol de: |

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, în discursul susținut la finalul Reuniunii Șefilor de Stat și de Guvern ai statelor membre NATO, că Alianța rămâne aceeași organizație relevantă, puternică și unită. 

Șeful statului a început prin a saluta prezența, în premieră la o astfel de reuniune a noilor președinție ai Franței și SUA, Emmanuel Macron și Donald Trump. 

Citește și: Un rus și-a construit un costum de Iron Man și și-a transformat locuința într-un depozit de arme pentru a scăpa de bănci (FOTO)Andra, anunț după 10 de căsnicie. Din păcate, e adevăratCINE-I FRAIERUL? A pretins că e șeful CIA și a obținut ACCES LA OPERAŢIUNI SECRETE. La doar 15 ani... "Am devenit din ce în ce mai iritat de cât de CORUPT este guvernul american"

”Din punct de vedere politic, Reuniunea de azi a fost prima întâlnire la nivel înalt a Alianţei la care au participat noul Președinte al Statelor Unite ale Americii și noul Președinte al Franței. Le-am adresat un bun venit călduros la NATO şi i-am asigurat de tot sprijinul meu şi al României, care are parteneriate strategice solide cu ambele țări.

După discuțiile de astăzi, NATO rămâne aceeași organizație relevantă, puternică și, mai ales, unită”, a spus Iohannis. 

Klaus Iohannis: NATO rămâne aceeași organizație relevantă, puternică și, mai ales, unită

Citește și: Germania: NEGOCIERILE pentru formarea unei MARI COALIȚII guvernamentale vor fi reluate Risc de AVALANȘĂ într-o stațiune montană. Turiștii au fost preluați cu elicopterul! (VIDEO)FABULOS, în Seul! Ea este 'Spice Girl' a Coreei de Nord pe care lumea o credea EXECUTATĂ

Acesta a vorbit și despre consolidarea Flancului Estic și de creșterea bugetului pentru apărare a fiecărui aliat. 

”Am salutat, la Reuniune, reiterarea fermă, de către Președintele Trump, a angajamentului SUA pentru Alianță, pentru apărarea colectivă și consolidarea Flancului Estic.

De asemenea, am subliniat importanța unei relații transatlantice solide. În sprijinul acesteia, o decizie importantă a statelor membre a privit împărțirea mai judicioasă a responsabilităților, prin stimularea creșterii bugetului pentru apărare al fiecărui Aliat. Faptul că România a alocat deja 2% din PIB pentru apărare este foarte apreciat de Aliații noștri. Însă, o repet, este esențială cheltuirea acestor sume potrivit scopului lor, ceea ce depinde de Guvern.

Citește și: MIRACOL! Bebeluș, SALVAT de la înec în ULTIMUL MOMENT! Gestul te va IMPRESIONA Noi apăram Justiția, britanicii BLOCAU Londra pentru RAȚE... (VIDEO)Proteste MASIVE ale naționaliștilor greci: Fără COMPROMIS cu numele MACEDONIEI!  (VIDEO, FOTO)

În mod concret, astăzi s-a decis dezvoltarea unor planuri naționale, pe 3 componente, pentru fiecare țară în parte, sigur, care vor permite, pe baza unor raportări anuale, o monitorizare riguroasă a pașilor fiecărui stat membru pentru atingerea acestui obiectiv:

(1). Angajamente de creștere a alocărilor pentru apărare, pentru atingerea țintei de 2% din PIB, din care cel puțin 20% pentru investiții în echipamente și cercetare-dezvoltare;
(2). Angajamente de investiții în capabilități moderne pentru îndeplinirea țintelor asumate la nivelul NATO;
(3). Angajamente privind contribuțiile naționale la operații, misiuni, precum și alte activități.

Totodată, Aliații au convenit că NATO trebuie să fie mai activă în combaterea terorismului. Am subliniat contribuția României în Afganistan, unde suntem al IV-lea contributor aliat. Am susținut ferm creșterea rolului NATO în combaterea terorismului.

Citește și: SEXY-PRIMĂRIȚA de 25 de ani a ajuns la ÎNCHISOARE. A FURAT… (FOTO)Protestul din București a dat fotografia de copertă pentru pagina de Facebook a Euronews (FOTO)ACCIDENT AVIATIC! Mai multe persoane AU MURIT! DETALII de ultim moment

S-a decis, în principal, ca NATO, ca organizație, să devină membru al Coaliției anti-Daesh, acordarea unei susțineri mai consistente Coaliției prin intermediul capabilităților AWACS ale aliaților, sprijin suplimentar pentru capacitățile de apărare ale partenerilor din vecinătatea sudică a NATO, precum și alte măsuri incluse într-un plan de acțiune foarte consistent, inclus în documentul pe această temă pe care cu toții l-am adoptat azi”, a spus președintele. 

Șeful statului a mai vorbit și despre liniile prioritare de acțiune ale NATO, pe trei direcții. 

”Prima direcție - în primul rând, trebuie să continuăm întărirea apărării colective, care presupune consolidarea progreselor deja obținute privind postura de apărare și descurajare pe Flancul Estic. Am reiterat şi importanța coerenței între abordarea nordului şi cea a sudului Flancului Estic, fiind necesară o prezență aliată sporită, persistentă, în sudul acestuia, pe toate dimensiunile – terestră, aeriană şi, desigur, în Marea Neagră.

Citește și: Un judecător a vrut să elibereze o femeie care trafica minore pentru că ”așa i-a zis Dumnezeu”Imagini VIRALE! Dodon nu se lasă mai prejos! A făcut și el baie într-un LAC ÎNGHEȚAT, ca Putin (VIDEO)S-a AFLAT! Acesta este CEL MAI TOXIC aliment din LUME! Pentru români, o DELICATESĂ...

În al doilea rând, trebuie continuat sprijinul NATO pentru consolidarea rezilienței şi capacitaților de apărare ale partenerilor din vecinătate, în mod echilibrat, inclusiv pentru cei din est, în cadrul efortului Alianței de proiectare a stabilității.

În al treilea rând, este nevoie de o abordare clară și unitară în relația cu Rusia”, a mai spus Klaus Iohannis
 

Citeşte mai multe despre:   Klaus Iohannis,   NATO,   consolidare flancul estic,   buget pentru aparare
Recomandă stirea:
email
 
 
TOP 5 Externe