Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Externe Liderii UE: Rusia nu își respectă angajamentele privind Ucraina

Liderii UE: Rusia nu își respectă angajamentele privind Ucraina

Un articol de: |
Foto: slate.com Externe

Rusia a fost criticată recent de cei mai mulți dintre liderii europeni pentru că nu a respectat acordurile de pace din Ucraina, relatează EUObserver.

Inclusiv cancelarul german Angela Merkel a lansat critici în direcția Moscovei, afirmând după summitul UE de la Bruxelles că rebelii proruşi din Doneţk şi Lugansk îşi creează propria "realitate pe teren".

Pe de altă parte, premierul italian Matteo Renzi le-a cerut omologilor săi să revină asupra poziţiei faţă de Putin. Renzi "a ţinut un discurs de o jumătate de oră despre necesitatea unui angajament constructiv" cu Rusia, potrivit unor surse din cadrul UE.

Liderii UE au convenit asupra unei declaraţii comune care cere Rusiei să îşi respecte obligaţiile.

 "Federaţia Rusă (...) ar trebui să-şi asume responsabilităţile pentru implementarea deplină a acordurilor de la Minsk. În particular, autorităţile ruse ar trebui să împiedice orice mişcări de militari, armament sau luptători de pe teritoriul său spre Ucraina. Ruşii ar trebui să-şi exercite influenţa pentru a se asigura că separatiştii implementează cu bună credinţă obligaţiile asumate la Minsk", se arată în textul care confirmă că UE îşi va menţine pentru moment sancţiunile împotriva Rusiei.

Rusia şi Ucraina au convenit la Minsk, în septembrie, că autorităţile ucrainene vor organiza un vot regional în zonele de conflict în decembrie, într-o concesie privind descentralizarea puterii. Însă republicile autoproclamate se pregătesc să-şi organizeze propriile alegeri în noiembrie.

Recomandă stirea:
email
 
 
TOP 5 Externe