Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Externe Mesajul final al Marelui Sinod Ortodox din Creta: "Biserica nu se implică în politică!" Ce spune documentul despre căsătorie, ştiinţă şi fundamentalismul religios

Mesajul final al Marelui Sinod Ortodox din Creta: "Biserica nu se implică în politică!" Ce spune documentul despre căsătorie, ştiinţă şi fundamentalismul religios

Un articol de: |
Foto: basilica.ro Externe

La finalul ședintelor desfășurate în Creta, reprezentanții Bisericii Ortodoxe au prezentat concluziile documentelor finale. Împărțit într-un număr de 12 puncte, mesajul transmis lumii are o tematică extrem de vastă.

Unul din subiectele dezbătute a fost cel despre fundamentalismul religios și criza refugiaților.

Citește și: Vă mai amintiţi de Edam, CEL MAI NEGRU bebeluş din lume? Iată cum arată ACUM, la 4 ani. Îl mai recunoașteți?! (FOTO)Imagini cu prima tentativă de omor comisă de ucigașa de la metrou. Fata s-a opus - VideoUn fost șef de la Dinamo s-a însurat! Mireasa este superbă, a purtat rochie neagră Escaladează TENSIUNILE în Israel! Liderul Hamas, ARESTAT!

"Explozia fundamentalismului care se observă în sânul diferitelor religii reprezintă expresia unei religiozități morbide. Biserica Ortodoxă face apel la comunitatea mondială pentru protejarea ortodocșilor indigeni, a celorlalți creștini și a tuturor populațiilor din zonă care au dreptul inalienabil de a rămâne în patria lor în calitate de cetățeni cu drepturi egale", se arată în punctul 7.

Episcopii prezenți în Creta au îndemnat "autoritățile civile, cetățenii și creștinii ortodocși din țările în care au găsit refugiu cei persecutați să continue să le ofere sprijin în măsura posibilităților lor sau chiar dincolo de acestea".

În documentul dat publiciții, părinții sinodali afirmă că "secularizarea contemporană urmărește autonomizarea omului de Hristos și de influența duhovnicească a Bisericii, pe care o identifică arbitrar cu conservatorismul."

Citește și: ”Israelul e un stat terorist” - Erdogan, la summitul extraordinar al liderilor musulmaniAdio, drepturile omului: China colectează mostre de ADN de la minoritatea musulmană uigură!După ce a fost decorat de prințul Charles, Ed Sheeran a încălcat protocolul regal (FOTO)

CLICK AICI PENTRU A VEDEA DOCUMENTUL INTEGRAL

În ceea ce privește căsătoria, "Biserica Ortodoxă consideră relația indisolubilă de dragoste dintre bărbat și femeie „o taină mare… în Hristos și în Biserică”. În mod similar, numește familia, care rezultă din căsătorie și constituie singura garanție pentru creșterea copiilor, „biserică mică”. 

În ceea ce privește raportul Bisericii cu știința, documentul arată că "Biserica Ortodoxă  evită plasarea investigațiilor științifice sub tutelaj și nu adoptă o poziție cu privire la fiecare problemă științifică. Ea îi mulțumește lui Dumnezeu care dăruiește oamenilor de știință darul de a descoperi dimensiuni necunoscute ale creației divine. Dezvoltarea modernă a științelor naturale și a tehnologiei aduce schimbări radicale în viața noastră. Aduce beneficii importante precum facilitarea vieții cotidiene, tratarea unor afecțiuni grave, o comunicare mai facilă, explorarea spațiului etc. Cu toate acestea, are și multe consecințe negative precum manipularea libertății, pierderea graduală a tradițiilor prețioase, distrugerea mediului natural, negarea valorilor morale. Cunoașterea științifică, oricât de repede ar avansa, nu motivează voința omului, nici nu oferă răspuns la problemele importante de ordin moral și existențial sau la căutarea sensului vieții și al lumii. Aceste aspecte necesită o abordare duhovnicească, pe care Biserica Ortodoxă încearcă să o ofere prin bioetică, știință fundamentată pe morala creștină și învățătura patristică", notează basilica.ro

Citește și: Secretarul de stat SUA acuză Rusia de "război hibrid" împotriva americanilorCu cinci zile înainte de Crăciun, mai mulți piloți Ryanair vor intra în grevă“Bunul Samaritean“ – Brașoveanul lăudat în presa internațională pentru gestul său superb (VIDEO)

În mesajul adresat lumii se mai arată și că "Biserica Ortodoxă nu se implică în politică. Vocea ei rămâne distinctă dar și profetică, fiind o intervenție benefică pentru om".

Sinodul din Creta a avut loc in perioada 16-26 iunie 2016. La adunarea Bisericii Ortodoxe au lipsit 4 patriarhii, cea mai notabilă absență fiind cea a Patriarhiei Moscovei.
 

 

Citește și: ”Nimeni nu stă cu degetul pe butonul nuclear”. Un fost baschetbalist american a declarat că ameninţările cu războiul între Coreea de Nord şi SUA sunt un ”spectacol”Europa este în alertă după explozia din Austria care a dus la sistarea livrărilor de gazeIgor Dodon va veni la București “la timpul potrivit”

Recomandă stirea:
email
 
 
TOP 5 Externe