Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Externe Mihail Gorbaciov: Extinderea NATO şi scutul antirachetă sunt cauze ale crize politice din Europa

Mihail Gorbaciov: Extinderea NATO şi scutul antirachetă sunt cauze ale crize politice din Europa

Un articol de: |

Extinderea NATO şi scutul antirachetă sunt câteva dintre cauzele actualei crize politice din Europa, a declarat fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov. El a atras atenția Occidentului şi Rusiei în privința riscului unui nou Război Rece, informează Russia Today.

Gorbaciov a afirmat că actuala criză politică din Europa a fost provocată, printre altele, de refuzul Occidentului de a ţine cont de poziţia şi interesele Rusiei. "Este vorba, în primul rând, despre extinderea NATO, desfăşurarea scutului antirachetă şi acţiunile Occidentului în regiuni importante pentru Rusia (fosta Iugoslavie, Irak, Georgia, Ucraina)", a afirmat Gorbaciov.

Fostul lider sovietic a declarat, într-un interviu pentru Rossiskaia Gazeta, că pentru depăşirea actualei crize este nevoie de relansarea dialogului între cele două părți care ar trebui "să renunţe la acuzaţiile reciproce şi la impunerea de sancţiuni".

De altfel, Gorbaciov este de părere că Rusia a făcut deja acest lucru, prin faptul că nu a răspuns la ultimele sancţiuni impuse de Occident în contextul crizei din Ucraina și a sugerat că liderii occidetali ar trebui să renunţe la ideea aplicării de noi sancțiuni. "Cum poate exista un dialog dacă are loc pedepsirea unor persoane cu putere de decizie şi influenţă în politică? Este necesar un dialog între cele două părţi. Nu trebuie să se renunţe la dialog, pentru că altfel există riscul unui nou Război Rece", a subliniat Gorbaciov.

Fostul lider sovietic şi-a exprimat însă convingerea că Rusia şi statele occidentale se confruntă cu mai multe ameninţări comune, decât puncte de divergenţă. Epidemia de Ebola, lupta împotriva grupării Stat Islamic, sărăcia, imigraţia, pot determina cele două părţi să se apropie, este de părere Gorbaciov.

Recomandă stirea:
email
 
 
TOP 5 Externe