Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Externe NATO nu mai e de ajuns: EUROPA își face propria ARMATĂ! "Cel mai ambițios proiect al UE"

NATO nu mai e de ajuns: EUROPA își face propria ARMATĂ! "Cel mai ambițios proiect al UE"

Un articol de: |

Douăzeci și trei de state membre ale Uniunii Europene s-au angajat luni, la Bruxelles, față de o cooperare extinsă în domeniul securității, punând bazele unei așa-numite uniuni a apărării europene, transmit agențiile internaționale citate de RT.

Miniștrii afacerilor externe și ai apărării din 23 de țări membre au semnat o notificare a intenției lor de a crea Cooperarea Structurată Permanentă (PESCO), inițiativă care le permite țărilor să coopereze mai strâns cu privire la consolidarea capacității militare.

Citește și: Reuters: DICTATORUL Mugabe a primit imunitate juridicăAlexandru Arșinel aruncă bomba: Stela Popescu e îngropată, a murit ieriDeclarația halucinantă a Stelei Popescu, la ultima apariție în public. Cadoul i-a căzut din mână, apoi a spus:Pâinea pe bază de insecte, apariția unei noi mode culinare în bucătăriile vestice

După semnarea notificării, o decizie finală de lansare a 'uniunii apărării' este așteptată la Consiliul European de iarnă, din luna decembrie. Participarea la această inițiativă este voluntară pentru statele UE.

Șefa armatei spaniole, María Dolores de Cospedal, consideră că această inițiativă este „poate cel mai ambițios proiect al Uniunii Europene”. Reușita este o premieră pentru UE, care și în urmă cu 60 de ani a încercat să înființeze o Comunitate Europeană de Apărare.

Irlanda, Portugalia și Malta sunt încă în proces de luare a deciziei de aderare sau nu la acest proiect, în timp ce este de așteptat ca Danemarca și Marea Britanie, care au un statut special, să nu participe. Londra a încercat constant să blocheze cooperarea europeană în domeniul apărării, de teamă că acest lucru ar putea duce la crearea unei armate a UE. Austria, deși nu este membră NATO, s-a alăturat inițiativei în ultimul moment.

Citește și: Adio, TROLI din Rusia! Facebook pregătește un instrument care îi va DENUNȚA pe cei care dau “Like” sau urmăresc conturi create de manipulatorii onlineSchimbare de macaz: Partidul lui Puigdemont nu mai vizează o RUPTURĂ unilaterală de SpaniaRusia se alătură căutărilor SUBMARINULUI argentinian cu o navă de TOP

Uniunea Europeană subliniază că PESCO este complementară cu NATO, organizație din care fac parte 22 dintre cele 28 de state membre ale UE.

Ca urmare a acestei colaborări, și cu un buget de start de 5 miliarde de Euro, stalele membre se vor angaja într-o cooperare militară consolidată, cu scopul de a promova proiecte-cheie și de a respecta obiectivele propuse în strategia „Europa Apărării”.

Printre angajamentele pe care și le iau statele semnatare se regăsește majorarea regulată a bugetului pentru apărare. Mai mult, 2% din totalul bugetelor militare va fi rezervat pentru cercetare și tehnologie și 20% pentru echipamente folosite să reducă decalajele strategice dintre armatele europene. Semnatarii se angajează să contribuie „cu personal, echipament, instruire, sprijin pentru exerciții și infrastructură”.

Citește și: Primele IMAGINI de la pârlitul PORCULUI înainte de referendum. Cu cine a mâncat șorici PREȘEDINTELE (VIDEO)Vladimir Putin către firmele rusești: Fiți gata pentru producția de război!ZVONURILE se confirmă! E sfârșitul relației?! Shakira şi Pique S-AU CERTAT ÎNGROZITOR într-un restaurant din Barcelona, în faţa tuturor

Potrivit Reuters, propunerile referitoare la PESCO includ un comandament medical european și o rețea de centre logistice în Europa, crearea unui centru european de reacție la crize și pregătiri comune ale ofițerilor militari.

 

Citește și: La capitolul creștere, băncile din Europa de Est sunt în prezent lideriO româncă a fost sechestrată și violată în Italia timp de 10 ani (VIDEO)Într-o operațiune antiteroristă din Georgia au murit patru persoane

 

Citeşte mai multe despre:   NATO,   PESCO
Recomandă stirea:
email
 
 
TOP 5 Externe