Plagiatul Codruței Kovesi a ajuns în Deutsche Welle: "Steaua șefei DNA începe să apună"

Plagiatul Codruței Kovesi a ajuns în Deutsche Welle: "Steaua șefei DNA începe să apună"

Noi acuzații privind integritatea șefei DNA, Laura Codruța Kövesi, pun în mare dificultate sistemul de putere din România, care s-a sprijinit explicit pe ”lupta împotriva corupției”, scrie jurnalistul Horațiu Pepine într-un articol pentru Deutsche Welle.

Plagiatul șefei DNA, Laura Codruța Kovesi este dovedit de multă vreme”, scrie Deutsche Welle. Potrivit jurnalistului Horațiu Pepine, lipsește confirmarea unui for oficial, așa cum este CNATCDU, dar ”pentru opinia publică sunt suficiente dovezile prezentate până acum.

Așa cum arăta cineva, nu e nevoie de mari specialiști, căci și un copil de 10 ani poate constata că un text este copiat. În treacăt fie spus, tezele acestea de doctorat ale polițiștilor, procurorilor, generalilor, pe teme de securitate, infracționalitate transfrontalieră etc. sunt doar jalnice insăilări de fraze standard și clișee administrative”, scrie Pepine în editorialul e miercuri.

În cazul plagiatului lui Kovesi au existat mai multe confirmări, arată jurnalistul DW.

Prima sesizare a plagiatului Laurei Codruța Kövesi aparține Grupului de Investigații Politice, condus de Mugur Ciuvică, în 2012. Jurnaliștii Grupului au postat la acea dată un tabel meticulos cu pasajele copiate de procuroare și textele originale, semnalând și erorile de transcriere a unor note.

Mai târziu plagiatul a fost confirmat de ”Indexul suspiciunilor de opere plagiate în România”, o platformă inițiată de un grup de profesori de la Universitatea din Cluj (GRAUR) și dedicată furtului academic (www. plagiate.ro)”, scrie acesta.

Cazul Kövesi are particularitățile lui ieșite din comun, spune Pepine. Acesta reamintește că procuroarea șefă a DNA este personajul emblematic al luptei anticorupție și ea ar putea fi supusă unor presiuni acerbe din partea celor anchetați.

Unele acuzații par îndreptățite, altele mai puțin, dar ceeea ce scade credibilitatea acuzatorilor este că par animați exclusiv de resentiment. Acest fapt a permis Laurei Codruța Kövesi, cel puțin până acum, să-și păstreze poziția”, mai scrie Deutsche Welle.

De aici înainte faptele ar trebui să intre pe făgașul normal: întrunirea CNATCDU în noua sa componență și examinarea tezei incriminate.

În paralel, ca o consecință a denunțului lui Sebastian Ghiță, ar urma să se deschidă o acțiune penală împotriva demnitarilor care au participat la falsificarea raportului din 2012.

E clar însă că ne aflăm la un punct de cotitură și că steaua procuroarei începe să apună”, conchide Horațiu Pepine.

Urmăriți B1TV.ro și pe