Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Eveniment România FĂRĂ copilărie! Locul 52 în lume, potrivit Salvați Copiii: Mortalitate infantilă, abandon școlar, căsătorii înainte de 18 ani

România FĂRĂ copilărie! Locul 52 în lume, potrivit Salvați Copiii: Mortalitate infantilă, abandon școlar, căsătorii înainte de 18 ani

Un articol de: |

Unui copil din patru din întreaga lume i se refuză copilăria, potrivit unui raport al organizației internaționale Salvați Copiii, care include un index global al țărilor unde copilăria este mai mult sau mai puțin amenințată, anunță Agerpres. România ocupă locul 52 din 172, sub țări ca Ucraina, Kazahstan, China, Serbia, Oman, Muntenegru, Liban, Tunisia, Bulgaria, Mauritius, Iordania.

Dintre toți indicatorii urmăriți în raport, mortalitatea infantilă și rata nașterilor înregistrate în rândul adolescentelor sunt cele mai îngrijorătoare. Țara noastră se numără printre țările europene cu cel mai ridicat număr de decese ale copiilor sub 5 ani (11,1 la mie), iar din 1.000 de adolescente între 15 și 19 ani — 34 sunt mame, se arată într-un comunicat al organizației Salvați Copiii.

Citește și: EMOȚIE MAXIMĂ la înmormântarea Regelui Mihai: Principele Nicolae, DEVASTAT de durere. Margareta...Care au fost ultimele cuvinte ale Alinei Ciucu, fata omorâtă la metrou: 'Am auzit-o cum spunea…'Carmen Iohannis, în rochie scurtă la funeraliile Regelui Mihai. Cum s-a îmbrăcat Prima DoamnăDezvăluiri șoc despre criminala de la metrou: Unde a locuit şi ce scrie în fișa sa psihologică

Raportul ''Copilării furate'', lansat de Ziua Internațională a Copilului, arată că cel puțin 700 de milioane de copii — și posibil sute de alte milioane — și-au sfârșit copilăria mult mai devreme decât trebuia, din cauze care variază de la violența extremă și conflicte la căsătoriile și sarcinile timpurii, de la exploatarea prin muncă până la sănătatea precară și lipsa accesului la educație.

Indicele privind sfârșitul copilăriei clasifică 172 de țări, luând în considerare zone în care copilăria este cel mai puțin afectată și zone în care este cel mai mult erodată.

Indicatorii utilizați pentru a măsura sfârșitul copilăriei sunt: mortalitatea sub cinci ani, malnutriția care stopează creșterea, abandonul școlar, exploatarea copiilor prin muncă, căsătoriile timpurii, sarcina în adolescență, strămutarea cauzată de conflicte și omuciderea copiilor.

Citește și: Amintirile Regelui Mihai despre amanta tatălui săuRomânia se desparte de ultimul său Rege. Cortegiul funerar a ajuns la Catedrala Patriarhală (VIDEO, GALERIE FOTO)Prezență SURPRIZĂ la funeraliile Regelui Mihai: Ce personaj controversat și-a luat adio de la fostul suveran

La nivelul cel mai de jos se situează Nigerul, urmat de Angola, Mali, Republica Central-Africană și Somalia. La polul opus, țările în care copilăria este cel mai puțin amenințată sunt Norvegia, Slovenia, Finlanda, Olanda și Suedia.

România ocupă locul 52 în raport, fiind clasificată peste sau puțin sub media indicatorilor, în vecinătate cu țări ca Ucraina, Kazahstan, China, Serbia, Oman, Muntenegru, Liban, Tunisia, Bulgaria, Mauritius, Iordania (medie superioară României) sau ca Chile, Armenia, Tonga, Barbados, Turcia, Algeria, Sri Lanka (medie apropiată).

Dintre membrii Uniunii Europene, doar România și Bulgaria nu figurează în topul clasamentului format din 37 de țări cu scoruri mari sau foarte mari în ceea ce privește sănătatea, nutriția, educația și protecția copiilor.

Citește și: Detalii ȘOC au ieșit la IVEALĂ! Cum l-a URMĂRIT Securitatea pe Regele Mihai... CINE SUNT oamenii care L-AU TURNAT pe fostul SUVERANAmănunte de ULTIMĂ ORĂ despre înmormântarea Regelui Mihai: Ce se întâmplă acum la Curtea de ArgeşHOROSCOP 2018: Acestea sunt ZODIILE VEDETĂ ale anului viitor!

Raportat la indicele Căsătorie înainte de vârsta de 18 ani, România nu a ieșit din zona de risc, deși legislația permite căsătoria doar între majori, copiilor mai mari de 16 ani fiindu-le permisă doar în cazuri excepționale în temeiul unui aviz medical, cu încuviințarea părinților sau a tutorelui și cu autorizarea din partea instanței de tutelă.

Astfel, în România, 6,7% dintre adolescenți cu vârsta între 15 și 19 ani s-au căsătorit.

Doar Moldova (9,9%), Rusia (7,5%), Ucraina (6,4%), Albania (6,5), Belarus (7,5%) și Bulgaria (8,4%) înregistrează valori apropiate.

Citește și: Grave acuzaţii de malpraxis. Un bebeluş a rămas orfan de mamă la 24 de ore de când a venit pe lumeTaberele regale se DELIMITEAZĂ deja: Fostul principe Nicolae NU este primit în trenul regal spre Curtea de Argeş! Tânără AMENINŢATĂ cu un cuţit într-un autobuz din Ploieşti: Suspecta, IDENTIFICATĂ cu ajutorul oamenilor

Media europeană este de aproximativ 2%.

Surprinzător, țări din alte zone ale lumii confruntate cu multiple probleme economice și politice înregistrează valori sub cea a României: Ghana (6,4%), Iordania (5,9%), Kazahstan (4,6%), Mongolia (5,3%), Namibia (5,4%), Swaziland (4,3%) și Brazilia (3,9%).

La indicatorul abandon școlar în ciclul primar și gimnazial, România rămâne printre țările care se confruntă în mod serios cu această problemă, cu un procent de 12,1, considerat ca fiind scăzut prin raportarea la situația globală, însă îngrijorător la nivel european.

Citește și: Regele Mihai I, înmormântat sâmbătă la Curtea de Argeş: Programul funeraliilor (VIDEO, FOTO)Prințul Charles a sosit în România pentru a participa la funerariile Regelui MihaiDe la școala, direct la sicriul Regelui pentru întâlnirea cu istoria: Imaginea care a făcut înconjurul țării (FOTO)

Continuând comparația cu statele europene, România este depășită doar de R. Moldova (17,9%) și Macedonia (13,1), celelalte state cu excepția Maltei (10,4) situându-se sub valoarea de 10 procente (Bulgaria — 8,6%, Ungaria — 5,3%, Ucraina — 2,7%, Finlanda — 2%, Spania — 0,7% etc.).

Raportul Salvați Copiii mai arată că:

* În fiecare zi, mai mult de 16.000 de copii mor, înainte de a împlini vârsta de cinci ani, cel mai adesea din cauze prevenibile.

Citește și: Gest de maxim respect pentru Rege: În genunchi în fața sicriului (FOTO)Regele Juan Carlos și Regina Sofia a Spaniei au sosit la Palatul Regal (FOTO)"Este totul sfruntat şi jenant". Ana Blandiana, despre cei care acum îl laudă pe Rege deși tot ei l-au dat afară din țară: "Și-a cerut cineva scuze pentru ceea ce a făcut?"

* Aproximativ o pătrime din numărul total de copii sub cinci ani (156 de milioane) au dezvoltarea fizică și mental încetinită din cauza malnutriției.

* Unul din șase copii de vârstă școlară din întreaga lume nu este, în acest moment, inclus în sistemul de educație.

* Conflictul a forțat aproape un copil din 80 să plece de acasă.

Citește și: "Moartea vine cu metroul!". Scurt istoric al evenimentelor tragice din subteranul Bucureștiului"Doi POLITRUCI au luat manualele și AU RUPT poza Regelui Mihai!" (FOTO)EMOȚIONANT! Lacrimile bătrânei în PORT POPULAR, la catafalcul Regelui Mihai (FOTO)

* 168 de milioane de copii din întreaga lume sunt exploatați prin muncă — în cazul a 85 de milioane fiind vorba despre munci riscante—, număr care depășește totalul copiilor care trăiesc în Europa (138 de milioane).

* O adolescentă din cinci se căsătorește la fiecare șapte secunde.

* La fiecare două secunde, o adolescentă naște.

Citește și: Judecătorii și procurorii vor ieși în stradă să protesteze împotriva modificărilor la codurile penaleProgramul președintelui Iohannis în ziua înmormântării Regelui MihaiMĂRTURIA unei călugărițe de la căpătâiul Regelui Mihai

 

Citeşte mai multe despre:   Salvati Copiii,   raport copilarie
Recomandă stirea:
email
 
 
TOP 5 Eveniment