Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Externe Summitul NATO de la Varșovia: Ministrul Apărării al Republicii Moldova adresează rugămintea ca armata şi muniţiile Federaţiei Ruse să fie evacuate de pe teritoriul țării

Summitul NATO de la Varșovia: Ministrul Apărării al Republicii Moldova adresează rugămintea ca armata şi muniţiile Federaţiei Ruse să fie evacuate de pe teritoriul țării

Un articol de: |
Foto: politik.md Externe

Ministrul Apărării, Anatol Șalaru a participat Summitul NATO de la Varșovia, iar în cadrul discursului său a precizat că de 25 de ani pe teritoriul Republicii Moldova staţionează ilegal trupele Federaţiei Ruse, potrivit LiberalTV.

Acesta a adresat rugămintea de „a susţine Republica Moldova în iniţiativa de transformare a misiunii din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, într-o misiune civilă multinaţională, iar armata şi muniţiile Federaţiei Ruse să fie evacuate de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu angajamentele internaţionale asumate.”

Citește și: Comisia Europeană, cu ochii pe politicienii de la București: Urmărim îndeaproape posibilele modificări ale legilor justițieiA fost identificat sunetul auzit în timpul discursului lui Ceauşescu din decembrie ’89. VideoSoția a făcut anunțul despre Ion Iliescu. Medicii i-au dat vestea cumplităACCIDENT CU MAI MULTE VICTIME! Un TREN a deraiat și A CĂZUT pe autostradă. Detalii de ULTIMĂ ORĂ (FOTO, VIDEO)

Doamnelor şi Domnilor,

În primul rând, vreau să mulţumesc pentru oportunitatea oferită Republicii Moldova de a participa la summit-ul de la Varşovia, care reconfirmă încrederea reciprocă şi este o dovadă că R.M. merge spre direcţia corectă. Faptul că ţara noastră este, din punct de vedere constituţional, un stat neutru nu înseamnă că nu există fronturi deschise de confruntare pe palier non-militar. Propaganda, măsurile economice, nesoluţionarea dosarului transnistrean şi staţionarea trupelor ruse rămân motive constante de îngrijorare. 

În contextul formulării măsurilor de adaptare şi management la mediul situaţiilor de criză, este indispensabil de a prioritiza consolidarea şi dezvoltarea capacităţilor de apărare a ţărilor aliate şi partenere din regiunile cu risc sporit. Trebuie să conlucrăm pentru a identifica soluţii pe termen lung, capabile să anticipeze şi să prevină eventuale situaţii de criză.

Citește și: ȘOC! Un CUNOSCUT fost MINISTRU A MURIT într-un TRAGIC ACCIDENT de mașină! Incident de securitate la o bază Forțelor Aeriene americane din Marea Britanie Chișinăul și-a rechemat ambasadorul din Federația Rusă pe o perioadă nedeterminată

Din perspectiva R. Moldova, raporturile cu NATO şi ţările partenere sunt fundamentate pe 4 valori şi principii:

Primul dintre acestea este cooperarea. Acesta se materializează prin participarea la exerciţii şi diverse forme de instruire militară, în cadrul Parteneriatului pentru Pace, care permite militarilor noştri să devină interoperabili cu militarii ţărilor membre NATO. Un rezultat important obţinut la acest capitol este participarea contingentului Armatei Naţionale în misiunea KFOR din Kosovo. Mai mult ca atât, Republica Moldova îşi doreşte ca pe viitor să participe la cât mai multe misiuni internaţionale de menţinere a păcii. Un alt aspect important este că la moment suntem la etapa finală a negocierilor şi semnarea acordului de deschidere a Oficiului de Legătură NATO în R. Moldova.  Cel de-al doilea principiu este flexibilitatea. Astăzi, este nevoie nu doar de un angajament ferm privind parteneriatul dintre R. Moldova şi NATO, ci şi de transpunerea acestuia în practică, prin identificarea şi gestionarea provocărilor comune. Dacă imperativul NATO ţine de consolidarea graniţei de est a alianţei, preocupările de securitate ale statelor partenere din regiune merg, în continuare, până la necesitatea de a asigura precondiţiile existenţei statului.

Al treilea principiu este credibilitatea. Angajamentele asumate între alianţă şi statele non-membre de pe flancul estic trebuie să fie concrete şi credibile atât pentru părţile implicate, cât şi pentru actorii externi. Subliniem că măsurile şi acţiunile noastre au ca scop dezvoltarea capabilităţilor de apărare ale Republicii Moldova, şi nu prezintă nuanţe provocatoare la adresa vreunui stat sau entităţi. 

Citește și: Vladimir Putin susține că nu are de gând să elimine opozițiaAnomalii în rândul animalelor: Oamenii de știință arată că maimuțele japoneze au interacțiuni sexuale cu cerbii pătați Ce au ÎN COMUN Nicolae cu Prințul Harry. NEPOTUL Regelui Mihai, în ATENȚIA presei britanice

Nu în ultimul rând, este necesară creşterea gradului de interoperabilitate a forţelor armate. De aceea, ne dorim ca în cursul anului 2019 să găzduim în Republica Moldova un exerciţiu NATO/PfP de tip REGEX, care să servească drept platformă pentru realizarea unui centru de instruire regional permanent.

Stimaţi prieteni, 

De 25 de ani pe teritoriul Republicii Moldova staţionează ilegal trupele Federaţiei Ruse. Vă adresăm rugămintea de a ne susţine în iniţiativa de transformare a misiunii din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, într-o misiune civilă multinaţională, iar armata şi muniţiile Federaţiei Ruse să fie evacuate de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu angajamentele internaţionale asumate. 

Citește și: Roma a revocat exilul poetului Ovidiu, la 2.000 de ani de la moartea saATAC asupra românilor din Cernăuți: Tricolorul de pe fațada Centrului Cultural Român, FURAT (VIDEO)Anchetă de amploare împotriva Ikea!

În încheiere, reiterez că Republica Moldova mizează în continuare pe sprijinul dumneavoastră în procesul de dezvoltare a capabilităţilor de apărare, angajament asumat în iniţiativa DCB. Totodată, Republica Moldova va depune toate eforturile pentru a deveni un partener de încredere a alianţei.

Vă mulţumesc.

 

Citește și: VEȘTILE TRISTE nu se mai opresc! Din păcate, un ÎNDRĂGIT artist A MURIT! DURERE fără margini în familia acestuiaDupă ce informații transmise de CIA au dus la dejucarea unui atac terorist în Rusia, Putin i-a mulțumit lui TrumpÎn urma unei pene de curent la aeroportul internaţional din Atlanta, sute de zboruri au fost anulate

Citeşte mai multe despre:   Summit NATO,   Varsovia,   ministrul apararii al re,   armata,   munitiile,   federatiei ruse,   evacuate,   teritorioul tarii
Recomandă stirea:
email
 
 
TOP 5 Externe