Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Externe Summitul NATO: Mitologia pro şi contra asupra Moscovei. Alianța încearcă să încercuiască Rusia, dar se face abstracţie de realitatea geografică

Summitul NATO: Mitologia pro şi contra asupra Moscovei. Alianța încearcă să încercuiască Rusia, dar se face abstracţie de realitatea geografică

Un articol de: |
Foto: glsa.ro Externe

Cristian Unteanu a scris pentru adevarul.ro despre summitul NATO de la Varșovia.

„Vom continua să căutăm un dialog constructiv şi serios cu Rusia. Asta ca intenţiile noastre să fie clare. Ca să înlăturăm orice neînţelegeri. Şi pentru a reduce riscurile unor incidente militare sau accidente care să scape de sub control. Rusia este cel mai mare vecin al noastru şi parte integrală a securităţii europene. Iată de ce un dialog sustenabil este ceva esenţial“, este declarația Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg.

Citește și: EXPLOZIE URIAȘĂ în urmă cu câteva minute! POSIBIL ATAC TERORIST! Autoritățile sunt în ALERTĂAu slăbit 180 kg în 2 ani, fără a apela la operații. Ea avea 220 kg și el, 127. Doamne, cum arată ACUM :oIonuț Gologan a părăsit 'Închisoarea Iadului'. Anunțul avocatului După mai bine de trei decenii, funcționarea cinematografelor în Arabia Saudită este permisă

Jens Stoltenberg a mai precizat că Alianţa întăreşte prezenţa sa la graniţele de est „ca răspuns la ceea ce Rusia a făcut în Ucraina... Rusia fiind doritoare să folosească forţa împotriva naţiunilor suverane din Europa, denunţând anexarea „ilegală“ a Crimeei de către Federaţia Rusă... răspunsul NATO fiind defensiv, proporţional şi perfect în linia angajamentelor noastre internaţionale”.

Cristian Unteanu a mai precizat că războiul informaţional continuă „ printre documentele cele mai interesante difuzate ziariştilor la sosirea în centrul de presă fiind cel intitulat „Cele cinci principale mituri întreţinute de Rusia în legătură cu NATO”.

Primul mit este că NATO încearcă să încercuiască Rusia. În acest caz se face abstracţie de realitatea geografică, deoarece frontierele terestre ale Rusiei reprezintă peste  20.000 Km, dintre care numai 1215 km sunt comune cu NATO.

Citește și: Studentă româncă la Harvard către colegii "cool": Tricourile Ché Guevara NU sunt la modă. Ideologia comunistă e CRIMINALĂ. Părinții mei abia s-au salvat...(scrisoarea integrală)De ce iubesc germanii Rusia? Studiu: Nemții văd mai degrabă un aliat în Moscova decât la Washington (FOTO)Dodon a primit în dar un puzzle cu harta României Mari. Vezi reacția președintelui R. Moldova (VIDEO)

Cel de-al doilea mit este că NATO a încercat să izoleze sau să marginalizeze Rusia. Alianţa încearcă să construiască o relaţie de cooperare cu Rusia în domeniile de interes comun.

Însă acest lucru nu va fi posibil, atâta timp cât „Rusia va continua să violeze dreptul internaţional şi să încalce principiile din Actul fondator NATO-Rusia”.

Cel de-al treilea mit este apărarea antirachetă a NATO vizează Rusia, iar acordul încheiat cu Iranul este o dovadă în acest sens. „Este imposibil ca sistemul NATO să distrugă bazele de rachete intercontinentale folosind rachete plecate de la bazele din România sau Polonia. Capacităţile acestora sunt prea limitate, numărul instalaţiilor prevăzute este insuficient, locaţiile sunt prea la sud sau mult prea aproape de Rusia”.

Citește și: Din 2018, Franța interzice telefoanele mobile în școliPentru a trece granița ilegal, un copil de 12 ani a fost ascuns în bordul unei maşini de lux (FOTO)Laptele praf al companiei franceze Lactalis, contaminat cu salmonella. Se cere retragerea inclusiv din România

Al patrulea mit este legat de exercițiile NATO, care sunt o provocare ce ameninţă Rusia. „Rusia a organizat multiple exerciţii surpriză cu participarea a zeci de mii de soldaţi în zone proxime teritoriului NATO”.

Mitul numărul cinci arată că prin politica sa de porţi deschise, NATO urmăreşte să creeze noi linii de fractură în Europa şi accentuează diviziunile existente. Aderarea la NATO nu este impusă unei ţări.  „Fiecare stat suveran are dreptul să-şi aleagă organizaţia sau tratatul la care doreşte să adere. Acest principiu fundamental este consacrat prin acorduri internaţionale. Printre acestea, Actul final de la Helsinki statuează că fiecare stat „are dreptul să aparţină sau nu la organizaţii internaţionale, de a fi parte sau nu la tratate bi sau multilaterale, inclusiv dreptul de a face parte sau nu la tratate de alianţă”.

 

Citește și: Șoferi români de TIR, jefuiți în parcările din GermaniaUcraina: Miting uriaș la Kiev, în sprijinul lui Mihail Saakașvili și împotriva lui Poroșenko (FOTO)Premierul Israelului acuză UE de „ipocrizie” pentru reacția sa la decizia SUA asupra Ierusalimului

 

Citeşte mai multe despre:   summit,   NATO,   mitologie,   Rusia,   realitatea geografica
Recomandă stirea:
email
 
 
TOP 5 Externe