Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Politică CCR a decis: Președintele Traian Băsescu participă la Consiliul European. Atribuţia poate fi delegată, în mod expres, premierului

CCR a decis: Președintele Traian Băsescu participă la Consiliul European. Atribuţia poate fi delegată, în mod expres, premierului

Un articol de: |
Foto: e-reporter.ro Politică

Judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au decis, miercuri, că Președintele României este cel care participă la reuniunile Consiliului European, în calitate de şef al statului. Totodată, potrivit CCR, preşedintele îl poate delega pe premier să meargă, în cazuri excepţionale.

Decizia judecătorilor Curţii Constituţionale a fost luată cu majoritate de voturi.

Conform unui comunicat al CCR, citat de Mediafax, "Curtea Constituţională a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern, pe de o parte, şi Preşedintele României, pe de altă parte, generat de acţiunea Guvernului şi a primului-ministru de a-l exclude pe Preşedintele României din delegaţia care participă la Consiliul European în perioada 28-29 iunie 2012."

"În exercitarea atribuțiilor constituționale, președintele României participă la reuniunile Consiliului European, în calitate de șef al statului. Aceasta atribuție poate fi delegată de către președintele României, în mod expres, primului-ministru", se mai arată în comunicatul CCR.

Judecătorii CCR mai precizează, de asemenea, că "decizia este definitivă şi general obligatorie". Decizia intră în vigoare după ce va fi argumentată în Plen, iar apoi publicată în Monitorul Oficial.

Vezi AICI comunicatul integral al Curții Constituționale.

În ciuda deciziei CCR, premierul Victor Ponta a declarat că va merge la Bruxelles, întrucât are "legitimitatea poprului român".

AICI poți să vezi reacția lui Victor Ponta, după decizia CCR.

Înainte decizia CCR să fie făcută publică, Victor Ponta a declarat, marți, că va merge la CCR pentru a asista la verdict, iar apoi va pleca, joi, către Bruxelles, pentru a reprezenta România la Consiliul European.

Președintele Traian Băsescu a sesizat, luni, Curtea Constituțională, pentru a afla punctul de vedere al acesteia despre cine trebuie să reprezinte România la întâlnirea Consiliului European de pe data de 28 iunie. În replică, premierul Victor Ponta a afirmat că judecătorii CCR nu pot soluţiona conflictul.

Vezi AICI mai multe detalii despre disputa Traian Băsescu - Victor Ponta, pe tema Consiliului European.

Recomandă stirea:
email
 
 
TOP 5 Politică