Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Politică Dacian Cioloș: Nu o să decidem noi regionalizarea în acest mandat, dar e important să relansăm această dezbatere

Dacian Cioloș: Nu o să decidem noi regionalizarea în acest mandat, dar e important să relansăm această dezbatere

Un articol de: |
foto: aktual24.ro Politică

Premierul Dacian Cioloș a vorbit despre regionalizare în cadrul deschiderii Forumului Administrației Publice Locale de la Palatul Parlamentului, afirmând că nu va fi decisă de Guvernul său, arată agerpres.ro.

"Nu o să decidem noi regionalizarea în acest mandat, până la sfârșitul anului, dar cred că e important să folosim această perioadă și să relansăm această dezbatere în așa fel încât după alegerile parlamentare să putem intra în linie dreaptă — în funcție sigur de obiectivele pe care și le va asuma și viitorul Guvern — cu această temă. Dar este o temă la care în anii următori va trebui să găsim un răspuns, pentru că este din ce în ce mai clar că această abordare a regiunilor de dezvoltare care înseamnă de fapt o asociere a județelor și unde, din păcate, eu cel puțin ce pot să observ este că în general județele vin cu abordarea județeană, încercând să obțină maximum pentru județul respectiv, în aceste discuții de forme de asociere ale județelor pentru proiecte de dezvoltare regională, pe când noi ar trebui să avem o abordare integrată de dezvoltare a unor regiuni, o dezvoltare coerentă, pornind de la realitățile din teren și nu doar de la prioritățile politice ale unui președinte de consiliu județean sau altul'', a explicat prim-ministrul.

Citește și: Tăriceanu, despre Dăncilă: „Va fi mai degrabă un administrator; Nu e Guvernul lui, nu are ...” Anunț șoc, Halep se retrage de la turneu! Accidentarea îi dă bătăi de capNEGOCIERI APRINSE: Dragnea și Dăncilă ... CE urmează să se întâmple

Conform spuselor lui Dacian Cioloș, această temă ar trebui pusă în dezbatere.

''Să vedem ce responsabilități ar trebui să îndeplinească viitoarele regiuni administrative, ce resurse financiare să aibă la dispoziție și cum să fie acestea alocate, care să fie instrumentele de cooperare cu autoritățile locale, cu autoritățile județene și mai ales cum să facem pentru ca aceste structuri regionale să nu fie doar o adăugire a unui nou strat administrativ și de complexitate birocratică, ci să fie într-adevăr o valoare adăugată în organizarea administrativ teritorială a țării", a adăugat premierul.

Prim-ministrul a continuat prin a asigura că Executivul în fruntea căruia se află plănuiește să continue și procesul de descentralizare.

Citește și: Dragnea, despre Dăncilă: Învaţă programul de guvernare. Asta face de a doua zi de când a fost desemnatăLegile justiției, la CCR: Judecătorii constituționali răspund marți sesizărilor PNL și ÎCCJTăriceanu încearcă să pună ambasadorii la punct. Ce i-a transmis lui Macron...

"Vrem să lucrăm și la continuarea procesului de descentralizare cu acele funcții pentru a căror furnizare de către autoritățile publice locale se pot obține beneficii suplimentare pentru cetățeni. (...) Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (...) lucrează la finalizarea analizei ultimelor domenii, sectoare, pe care le putem propune pentru descentralizare, cum ar fi agricultura, cultura, turismul, educația, tineretul și sportul", a explicat Cioloș.

"Este însă important ca acest transfer de responsabilitate să se facă într-un mod coerent, în așa fel încât să ne asigurăm că politicile publice care sunt decise la nivel central pot fi aplicate eficient la nivel local, să nu trecem dintr-o extremă într-alta, să nu trecem de la o centralizare excesivă cu toate deciziile și implementările care să fie la nivel central spre o descentralizare în care să dăm autorităților locale (...) responsabilitatea implementării unor proiecte, dar trebuie în același timp să ne gândim să păstrăm și pentru autoritățile centrale instrumentele pentru a ne asigura că politicile publice decise la nivel central chiar se aplică la nivel local. Altfel, ajungem la situații cum am văzut în aceste ultime luni și săptămâni în domeniul sănătății de exemplu, unde atunci când apar crize sau apar probleme la nivel național practic Ministerul Sănătății a rămas fără aproape orice instrument de intervenție la nivel local", a conchis acesta.

Citeşte mai multe despre:   Dacian Cioloş,   regionalizare,   mandat,   dezbatere
Recomandă stirea:
email
 
 
TOP 5 Politică