Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Politică Dosar de politician: Jupânul Iașiului, Maricel Popa, specializat în afaceri cu statul (VIDEO)

Dosar de politician: Jupânul Iașiului, Maricel Popa, specializat în afaceri cu statul (VIDEO)

Un articol de: |
Foto: B1 TV Politică

Silviu Mănăstire a vorbit luni la ”Dosar de politician” despre Maricel Popa care a fost ales în funcția de președinte al Consiliului Județean Iași.

Popa a fost ales președinte al Consiliului Județean în urma unei ședințe tensionate. Personajul este un om de afaceri din Iași care se chinuie de 16 ani să ajungă la vârful politicii. Maricel Popa are toate datele să devină un veritabil baron politic local. Motivul: Popa a făcut afaceri cu statul ani de zile, deci știe să lucreze cu bugetele publice, dar mai ales este recunoscut la Iași pentru țepele pe care le-a dat partenerilor de afaceri.

Citește și: UDMR a întors armele împotriva PSD-ALDE și a contribuit la respingerea unei propuneri controversate făcută de Florin IordacheBiserica Ortodoxă explică de ce Regele Mihai va fi înmormântat pe întunericPoze cu fiica lui Liviu Dragnea în sânii goi. Se iubește cu un cântăreț. FotoImaginile care au trecut neobservate luni: Schimbul de replici Dragnea-Tudose privind bugetul pe 2018 (VIDEO)

Ascensiunea sa începe în anii guvernării Năstase când Maricel Popa preia pe bandă rulantă mai multe companii de la stat situate în județul Iași: Autotransport Iași, Tehnoton SA, Sinta SA, Vitalef SA, Antrepriza de Lucrări Drumuri și Poduri Iași - ALDP precum și Moldoforest SA.

O parte din aceste companii, în special Tehnoton și ALDP aveau contracte tot cu societăți de stat, cum ar fi compania naționala de drumuri, CFR SA sau Electrica SA. Majoritatea firmelor privatizate de Maricel Popa au intrat evident în faliment. Se observă că pasiunile lui Maricel Popa erau afacerile în domeniul construcțiilor de drumuri și furnizarea de echipamente electrice la CFR și la companiile de stat din domeniul energetic.

Nu întâmplător, Popa a ajuns peste ani să facă legea în ministerul Energiei în timpul guvernării Ponta. Afaceristul Popa a înțeles repede unde sunt vacile de muls bănoase de la stat: adică energie și drumurile. În anii 2000 Maricel Popa făcea parte din anturajul senatorului Solcanu de la Iași, om de bază al lui Ion Iliescu, dar apărea și în jurul premierului Năstase. De la afacerile cu statul până la politică a fost doar un pas. În continuare, Maricel Popa se împrietenește și cu fostul prefect PDL al Iașiului Dan Carlan, pe care îl va face apoi șef de cabinet la ministerul Energiei. În 2013, afaceristul avea mari probleme financiare după ce grupul său de firme numit OMEGA se confrunta cu falimente și lichidări. Tot în acel an, de data asta pe mâna baronului Gigi Nichita, primarului Iașiului, Popa este promovat secretar de stat în ministerul Energiei și apoi la Economie. Popa devine un jucător politic important atât în guvern cât și în politica județului Iași. După arestarea lui Gigi Nichita, secretarul de stat Popa preia controlul unei bucăți din filiala PSD Iași iar acum s-a înscaunat baron la Consiliul Județean.

Citește și: ”Băi, băiatule, te pun capră, îți dau și la m**e, te f*t și-n c*r”. Înregistrări ȘOC! Cine este CELEBRUL POLITICIAN care ÎNJURĂ ca la UȘA cortului (VIDEO) Măsură fără precedent: Consiliul Europei s-a autosesizat în cazul modificărilor aduse de PSD-ALDE la Legile Justiției. ”Schimbările ar putea afecta lupta împotriva corupţiei și independența sistemului judiciar”Ieri își ÎNJURA colega ca la ușa cortului, azi se CĂIEȘTE: PSD-istul Șerban Nicolae vrea să arate că e un bun creștin (FOTO)

O prima companie interesantă pe care baronul de Iași o controleaza este Tehnoton SA Iași. Popa deține un SRL pe nume Omega IS Communications SRL, prin această firmă deține în continuare controlul Tehnoton SA. Tehnoton SA este un veritabil aspirator de bani publici în special de la compania de stat CFR SA. Documentele demonstrează că, în perioada în care Maricel Popa făcea parte din Guvernul Ponta, compania Tehnnoton a încasat milioane de euro de la CFR.

Contractul cel mai mare este de circa 400 de mii de euro pentru furnizara de "dibluri din plastic pentru reparații traverse". În anii 2015 si 2016, jupânul de la Iași Maricel Popa a încasat prin firma Tehnoton SA alte circa 2 milioane de euro tot de CFR pentru diverse echipamente și mașini electrice. Se dovedește astfel că guvernarea PSD a fost deosebit de profitabilă pentru secretarul de stat.

Noul șef al Consiliului Județean Iași, Maricel Popa, mai are o pasiune: afacerile cu drumuri și construcții. Coincidența face că exact în perioada în care PSD se afla la guvernare, Popa a încheiat contracte de lucrări cu primăriile ieșene Dorbrovăț, Gropnița, Schitu Duca, dar și cu Compania Națională de Drumuri. Prin intermediul companiei ALDP Iași, jupânul Popa are un contract de jumătate de million de euro inclusiv cu Directia Județeană de Administrare a Drumurilor aflată în subordinea CJ Iași. Popa se află într-un conflict de interese evident, firma sa face afaceri cu CJ Iași, instituția pe care o conduce. La fel, comunele din județul Iași primesc bani tot din pixul lui Popa.

Dosar de politician: Jupânul Iașiului, Maricel Popa, specializat în afaceri cu statul

Citește și: Comisia Iordache a adoptat primele modificări la Legea privind organizarea CSM, ultima dintre cele trei legi ale JustiţieiPSD-ALDE devansează votul final pe Statutul magistraților. Iordache sfidează manifestanții: Noi nu ținem ședințele în funcție de cum se organizează PROTESTATARII!Investigarea magistraților a fost votată în Comisia Iordache / Statutul magistraților ar putea fi votat în plen luni seară

Citeşte mai multe despre:   dosar de politician,   silviu manastire,   maricel popa,   presedinte,   CJ Iasi
Recomandă stirea:
email
 
 
TOP 5 Politică