Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe                   x
Acasa Ştiri Politică Elementul care a făcut ca binomul SRI-DNA să funcționeze atât de bine: Arhiva SIPA cu peste 3.000 de dosare despre judecători și procurori. Unele dintre ele au fost copiate, altele distruse

Elementul care a făcut ca binomul SRI-DNA să funcționeze atât de bine: Arhiva SIPA cu peste 3.000 de dosare despre judecători și procurori. Unele dintre ele au fost copiate, altele distruse

Un articol de: |

Binomul SRI-DNA nu ar fi funcționat atât de eficient dacă nu ar fi avut un al treilea element, esențial pentru „eficientizarea” parcursului dosarelor considerate prioritare de Sistem, sau așa numitele dosare-țintă, scrie Dan Andronic, într-un articol pentru EVZ.

Arhiva SIPA este o fantomă a trecutului, folosită de politicieni, servicii de informații și alte persoane interesate pentru a obține ce doresc de la Justiție.

Citește și: Cine sunt de fapt parlamentarii PSD care acum s-au cocoțat pe moartea Regelui Mihai: În 1994, Eugen Nicolicea cere să fie declarat persona non-grata pe teritoriul României (FOTO)Salariu de excelență pentru Ciprian Sfichi, polițistul lovit cu sabia în cap de un interlop. Cati bani primeste'Îmi iubesc soțul dar are tot felul de fantezii, iar eu nu sunt genul ala de fata. Ultima data m-a ingramadit când...'Fostul președinte CCR: Iordache e ATÂT DE DEȘTEPT, încât... (VIDEO)

Serviciul Independent de Protecție și Anticorupție, aflat în subordinea ministrului Justiției, a fost înființat în 1991 de către Mircea Ionescu Quintus, iar în 1997, atunci când ministru era Valeriu Stoica, un alt liberal, a căpătat o importanță deosebită, pentru că se ocupa cu colectarea de date și informații din sistemul penitenciar, realiza dosare despre cariera și relațiile procurorilor și judecătorilor, dar existau date și despre politiceni, unii dintre ei destul de importanți.

Informațiile adunate de ofițerii SIPA, în jur de 40 la sută dintre ei provenind dintre cadrele fostei Securități, erau extrem de interesante, fiind vorba de interceptările discuțiilor din celulele penitenciarelor, de delațiunile unor deținuți, fie directe, fie indirecte, respectiv prin provocatori. Totodată vorbim și despre ofițeri de informații infiltrați printre deținuți, despre interceptări și înregistrări ale convorbirilor unor judecători și procurori, mai scrie Andronic, pentru EVZ.

La ora actuală, notele informative ale rețelei de informatori din penitenciare se păstrează, acestea fiind preluate de noua structură din subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor, adică de Direcția Generală de Protecție și Anticorupție (DGPA).

Citește și: Când NU DISTRUGE Justiția, IORDACHE discută ”rețete culinare” cu Daniel Morar, judecător la Curtea Constituțională. Ce STABILEAU cei doi (FOTO)Blandiana: E o neruşinare fără limită în Parlament! Transformă Justiţia într-o servitoare a politicii”Du-te și pupă-i în c*r pe USR-iștii lui Soros care vând țara!” - Stil și eleganță marca PSD (FOTO)

Documentele referitoare la cei care au avut acces la informații clasificate au fost predate Serviciului Român de Informații, despre care însă se bănuiește că are, neoficial, mult mai multe documente decât cele preluate legal.

Potrivit unor surse, în arhiva SIPA ar exista un număr de 3.000 de dosare ale magistraților, procurori și judecători. Un arsenal de șantaj permanent folosit de cei care au intrat în contact cu bogăția și diversitatea acestei arhive, continuă Andronic. 

Jurnalistul mai scrie că există indicii temeinice că în timpul mandatului Monicăi Macovei de ministru al Justiției s-au petrecut manipulări interesate ale documentelor din Arhiva SIPA.

Citește și: CGMB discută marți majorarea capitalului pentru societățile municipalitățiiBoierii de Vaslui. Cei mai bogați edili din cel mai sărac județ al României. Topul salariilor din administrația localăScandal uriaș în Camera Deputaților: Eugen Nicolicea și Robert Turcescu s-au făcut reciproc "papagal" și "dihor"

De asemenea, există dovezi că din Arhiva SIPA, în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, au fost copiate documente. În plus, au fost sustrase și distruse dosare ale unor magistrați care, ulterior, au avansat ierarhic până la cel mai înalt nivel.

Tudor Chiuariu și Cătălin Predoiu, miniștrii Justiției în 2007 și 2008 au descoperit o serie de nereguli grave, ce puteau avea indiciile temeinice ale unor infracțiuni.

Pe lângă cei doi apropiați ai Monicăi Macovei, judecătorul Cristi Danileț și procurorul Paul Dumitriu, care au scotocit prin ARHIVA SIPA, fără a întocmi procese verbale și raportul final la care erau obligați prin ordinul ministrului Justiției, s-a mai constituit o comisie, tot de către Monica Macovei, care s-a ocupat de informațiile clasificate. Această comisie a fost condusă de procurorul Paul Dumitriu, actualul adjunct al Secției a II a DNA. Aceste documente proveneau din arhiva SIPA și DGPA, fiind note privind posibile infracțiuni săvârșite de magistrați.

Citește și: Partidul lui Tăriceanu propune dezincriminarea infracțiunii pentru care chiar Tăriceanu a fost trimis în judecată Ministrul Muncii, măsuri de ULTIMĂ ORĂ pentru angajatoriPSD și ALDE calcă în picioare Justiția. Ce face Iohannis?

Cristi Danileț și Paul Dumitriu sunt indicați de membrii comisiei constituită de Chiuariu-Predoiu ca fiind cei care au predat dosarele SIPA ale unor magistrați ex-ministrului Monica Macovei. Pe care aceasta este posibil să nu le fi returnat.

”Unele dosare au dispărut cu totul. Vorbim despre 12-14 dosare sustrase din arhiva SIPA, care erau ale unor magistrați de la Curtea de Apel și Tribunalul Municipiului București, ce ulterior au avansat pe scară ierarhică până la cel mai înalt nivel. Îmi aduc aminte numele lor, dar nu vreau să le menționez, unii dintre ei fiind încă în activitate”, a declarat, pentru EVZ, o sursă care a participat la această anchetă.

Mai mult, o mențiune din raportul întocmit către ministrul Cătălin Predoiu aruncă în aer întregul demers de inventariere: hard-diskurile aflate în incinta Direcției Generale de Protecție și Anticorupție au fost rescrise, adică copiate fără ca membrii comisiei Predoiu să identifice vreun ordin al ministrului Monica Macovei care să autorizeze acest lucru.

Citește și: S-a aflat în urmă cu PUȚIN TIMP! Modificarea CODURILOR PENALE ... DECIZIE de ULTIMĂ ORĂ lui Florin IordacheFostul consilier al lui Tudose, dezlănțuit împotriva PSD-ALDE: Măreața coaliție a făcut ca legea să fie mai favorabilă magistraților abuzivi și incompetenți. Halal!Amendamentele care OMOARĂ JUSTIȚIA: Suspecții de corupție nu mai pot fi arestați, probele sunt limitate, cenzura totală. Martorii și magistrații pot fi intimidați, iar condamnările mai greu de dat

La finalizarea lucrărilor, Comisia Chiuariu-Predoiu a cerut sesizarea CSAT și a SRI - Oficiul pentru Supravegherea Secretelor de Stat, pentru a continua ancheta și a găsi documentele lipsă. Numai că Predoiu nu a luat nici o măsură, mai scrie Dan Andronic, pentru EVZ.

Recomandă stirea:
email
 
 
TOP 5 Politică