Senator ALDE, pus sub urmărire penală sub control judiciar pentru mai multe fapte de corupție

Senator ALDE, pus sub urmărire penală sub control judiciar pentru mai multe fapte de corupție

Procurorii DNA de la Suceava au dispus punerea sub urmărire penală sub control judiciar pentru 60 de zile pe numele senatorului Ilie Niță, ajuns în Parlament pe listele ALDE.

Senatorul este acuzat de evaziune fiscală, instigare la abuz în serviciu şi efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, fapte comise atât din funcția de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava şi ulterior de senator în Parlamentul României.

Alături de senatorul ALDE a mai fost pus sub urmărire penală sub control judiciar și un avocat din Baroul Suceava pentru infracțiunea de abuz în serviciu.

"În perioada 2012-2017, inculpatul Niță Ilie, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava și ulterior senator în Parlamentul României, a exercitat în fapt atribuțiile de administrare și control a unei societăți comerciale, deși, potrivit statutului societății, administrator era o altă persoană. Inculpatul a acționat în aceeași manieră și după intrarea societății în procedură de insolvență, din dispoziția judecătorului sindic, deși prerogativele acestei funcții au fost preluate de către inculpatul Ivanovici Florin, în calitate de lichidator judiciar.

În acest context, în perioada 26.04.2013 – 27.09.2017, inculpatul Ivanovici Florin, în calitatea menționată mai sus, la instigarea inculpatului Niță Ilie, nu și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu prevăzute de legislația primară, în sensul că:

– nu a condus întreaga activitate a societății comerciale respective,

– a tergiversat procedura de insolvență pe o perioadă de peste 4 ani, în condițiile în care activul societății se limita la patru autovehicule, din care trei nefuncționale, iar procedura nu este încheiată nici în prezent,

– nu și-a precizat poziția de a menține și executa sau de a denunța un contract de parteneriat public privat încheiat anterior între societatea comercială respectivă și o unitate administrativ teritorială, despre existența căruia avea cunoștință.

Acționând în această manieră, lichidatorul judiciar a facilitat continuarea activității comerciale de către inculpatul Niță Ilie, în numele acelei societăți, perioadă în care acesta a realizat încasări în cuantum total de 706.466 lei, neevidențiate și nedeclarate organelor fiscale. Astfel a fost creat un prejudiciu material în același cuantum creditorilor firmei respective, întrucât sumele de bani obținute nu au fost aportate la masa credală în vederea stingerii debitelor (care se ridicau la nivelul sumei de 1.215.952 lei)", arată procurorii DNA.

Urmăriți B1TV.ro și pe