Avocatul Poporului ia în considerare să atace la CCR ordonanța Guvernului privind vânzarea de cartele prepay doar cu buletinul (VIDEO)

Avocatul Poporului, Renate Weber, a anunțat miercuri că va analiza ordonanța de urgenţă adoptată de Guvern privind obligarea furnizorilor de telefonie mobilă de a colecta datele de identificare ale utilizatorului cartelei SIM. Această a precizat că trebuie verificat dacă în textul actului normativ au fost făcute modificări față de proiectele anterioare care au picat la Curtea Constituțională.

"Trebuie să vedem exact textul din Monitorul Oficial, o variantă pe care noi am văzut-o ne-a arătat nimic că din ce Curtea Constituțională decisese înainte nu fusese modificat în acest act normativ. Dacă asta rămâne situația și asta e actul normativ atunci acolo o să facem o solicitare de neconstituționalite", a afirmat Renate Weber.

Mai exact, decizia intra în vigoarea de la 1 ianuarie 2020, moment din care cartele prepay se vindeau doar pe bază de buletin. 

De asemenea, până la 1 septembrie anul viitor, cei care au cumpărat cartele anterior aplicării deciziei trebuie să-și prezinte datele de identificare. De la această dată, cei care nu respectă obligația nu vor mai putea folosi serviciile de telefonie mobilă.