Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Emisiuni Editie de pranz Gaura

Gaura

Gaura din pantoful lui Jeffrey Franks este la fel de importantă ca gaura din stratul de ozon. Ambele pot afecta calitatea aerului. Mă bucur sincer că mulți dintre colegii mei ziariști au alocat spații largi acestui eveniment, cu impact direct asupra echilibrelor macroenonomice, deficitului bugetar sau arieratelor. Când un bancher își arată gaura din pantof în public nu știi niciodată la ce să te aștepți. Este foarte important să fii vigilent. 

Ultima dată când opinia publică mondială nu a fost vigilentă ne-a costat mult. În 2007, Paul Wolfowitz, președintele Băncii Mondiale, a fost fotografiat când s-a descălțat într-o moschee din Turcia. Lumea întreagă a putut să-i vadă gaura din ciorap. Planeta s-a amuzat copios și cam atât. Unii l-au acuzat că vrea să atenueze un scandal mediatic, în care colegii săi de la Banca Mondială erau puși la zid pentru că trăiesc în huzur pe banii contribuabililor americani, britanici francezi sau nemți. 

Omenirea trebuia atunci  să realizeze că gaura din ciorapul lui Wolfowitz anticipează criza economică mondială. Finanțiștii lumii trebuia să-și dea seama că șeful Băncii Mondiale vrea să atragă atenția opiniei publice de la găurile pe care Bernie Madoff le dădea în SUA cu fondurile lui de investiții sau găurile din pantalonii homeless-ilor americani, cărora li se aprobau creditele doar cu buletinul, deși nu aveau buletin.  Nu Nouriel Roubini  trebuia să ia Premiul Nobel pentru economie, ci gaura din șoseta lui Paul Wolfowitz. Ea a anticipat prima criza economică mondială.

Eu, unul, sunt foarte neliniștit de când am văzut știrea cu gaura din pantoful lui Jeffrey Franks, difuzată de televiziunile de știri mai des decât filmulețul cu Băsescu și copilul pălmuit. De data aceasta nu mai era niciun pixel albastru. Era clar ca lumina zilei că Franks are o gaură în pantof. Este genul de moment căruia dacă nu-i acorzi atenția cuvenită te poate costa foarte scump. Am înțeles abia acum de ce Mugur Isărescu le-a spus ziariștilor că sunt superficiali, că ”trăncănesc” la televizor și fac mult rău economiei. A vrut să le afecteze vigilența. Să le transmită subliminal că sunt diletanți, că trebuie să pună mâna pe cartea de economie, dacă vor să fie analiști economici. I-am dat atunci credit lui Isărescu. După ce am văzut gaura din pantoful lui Franks am înțeles în sfârșit  că guvernatorul BNR este un diversionist machiavelic. Am o veste pentru Mugur Isărescu: ziaristul român n-o mai fi câinele de pază al democrației, dar cu siguranță va fi câinele de pază al economiei. A făcut atâtea economii de când a izbucnit criza, că nu-l mai poate acuza nimeni că nu se pricepe. Ne-am dat toți doctoratul nu în economie, ci în economii. Adicătelea în mai multe:)Foto: www.presidency.ro, preluată de la www.sutu.ro