Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Alegeri locale 2020 Alegeri locale 2020. Când începe campania electorală pentru alegerea primarilor

Alegeri locale 2020. Când începe campania electorală pentru alegerea primarilor

Un articol de: Bogdan Pitaru - 21 Iul 2020, 11:57
Alegeri locale 2020. Când începe campania electorală pentru alegerea primarilor Alegeri locale 2020

Organizarea alegerilor locale 2020 a fost fost amânată pentru data de 27 septembrie, în condițiile în care pandemia de coronavirus a atras după sine restricții specifice și tot felul de măsuri extraordinare pentru a preveni și limita răspândirea COVID-19. Astfel că, potrivit Autorității Electorale Permanente, campania electorală va începe abia la sfârșitul verii, dar și aceasta se va desfășura altfel decât eram obișnuiți până acum.

 

 

 

Când începe campania electorală pentru alegerile locale 2020

 

 

 

În acest context, Autoritatea Electroală Permanentă a făcut mai multe precizări cu privire la termenul limită pentru depunerea candidaturilor și perioada de campanie electorală.

Potrivit regulamentului, din data de 20 iulie a început campania de strângere de semnături. Ulterior, până la data de 18 august 2020, se pot depune candidaturile, birourile electorale de circumscripţie urmând să constate rămânerea definitivă a acestora la data de 24 august 2020.Adevărul despre soţul Andreei Esca: De ce Alexandre Eram a făcut o formă GRAVĂ de COVID-19

Campania electorală începe din data de 28 august 2020, aceasta urmând a se încheia în ziua de sâmbătă care precedă data alegerilor, respectiv în data de 26 septembrie 2020, ora 7.00.

De asemenea, AEP mai precizează că numărul total al cetăţenilor cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la data de 30 iunie este de aproape 19 milioane, cu 1.046 mai puţini faţă de ultima informare din luna mai.

 

 

 

Klaus Iohannis: Nu pot să-mi imaginez să facem mari adunări electorale în timpul epidemiei de Covid-19

 

 

 

În acest context, președintele Klaus Iohannis a declarat, la începutul acestei luni, că alegerile locale se pot organiza doar dacă se respectă regulile de protecție ce se impus pe timpul epidemiei de Covid-19.

„​Alegerile locale în septembrie se pot organiza. Dacă respectăm aceste reguli simple, purtarea măștii, distanțarea. Nu evenimentul în sine e problema, ci campania electorală. Nu pot să-mi imaginez să facem mari adunări electorale. Este o provocare și pentru politicieni. Procesul de votare în sine se poate organiza, dacă se respectă toate normele”, a spus președintele.

Totodată, premierul Ludovic Orban a precizat că scrutinul nu ar trebui să ducă la o creștere a numărului de noilor cazuri de coronavirus, atât timp cât este bine organizat, iar oamenii poartă măștile de protecție.Șeful Guvernului a ținut să amintească faptul că și alte state, precum Polonia și Croația, au organizat alegeri pe timp de epidemie, iar situația privind răspândirea COVID-19 nu s-a agravat apoi.

„Data alegerilor e 27 septembrie, cum a stabilit Parlamentul. Şi alte ţări au organizat alegeri, precum Polonia, Croaţia, și nu au fost efecte negative asupra sănătăţii. 

Sigur, depinde şi cum le organizezi, regulile de campanie, astfel încât să nu faci adunări publice. Dacă toţi candidaţii poartă mască, riscul este redus. Organizarea secţiilor de votare este și ea foarte importantă. 

Obiectivul nostru este, bineînțeles, să reducem numărul de cazuri, să oprim răspândirea bolii”, a declarat, în data de 17 iulie, premierul Ludovic Orban.

 

 

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: Alegerile ar putea fi organizate în două zile

 

 

 

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spune că pandemia nu este un motiv pentru ca alegerile locale, programate pentru 27 septembrie, să nu fie organizate. El ia însă în calcul ca acestea să fie organizate pe parcursul a două zile.

„În acest moment nu avem niciun motiv să nu putem organiza alegerile. Avem scenarii și pentru accelerarea numărului de cazuri, dar și pentru o conduită normală dacă se respectă regulile și în două trei săptămâni să vedem o cădere a acestei pante”, a spus Tătaru la Digi24.

El a spus că organizarea scrutinului pe parcursul a două zile ar permite diminuarea aglomerației de la secțiile de vot. De asemenea, ministrul ia în calcul și decalarea alegerilor în zonele în care sunt focare de coronavirus.

Citeşte mai multe despre:   alegeri locale 2020,   COVID-19,   Campanie electorala