Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Alegeri locale 2020 Alegeri locale 2020. Care este salariul unui primar de sector în București

Alegeri locale 2020. Care este salariul unui primar de sector în București

Un articol de: George Lupu - 04 Sep 2020, 11:14
Alegeri locale 2020. Care este salariul unui primar de sector în București Alegeri locale 2020

Primarii de sectoare s-au numărat printre aleșii locali care s-au bucurat de o creștere semnificativă a veniturilor provenite din indemnizațiile lunare. La fel ca în cazul președinților de consilii județene, primarii de sectoare și cei ai municipiilor reşedinţă de judeţ se bucură de o indemnizaţie de 18.720 de lei.

Potrivit grilei de salarizare pentru aleșii locali, în topul veniturilor obținute din indemnizații urmează  primarii urbelor cu peste 100.000 de cetăţeni care au o indemnizaţie de 15.600.

Edilii de localităţi cu un număr de cetăţeni între 50.000 și 100.000 au o leafă de 14.560 de lei. Pe de altă parte, primarii de comună vor avea indemnizații nete cuprinse între 8.320 de lei şi 12.480 de lei în funcţie de numărul de locuitori pe care îl au.

În cazul primarilor de comună și de orașe, mărirea indemnizației ar trebui suportată din propriul buget.

 

Desfășurarea alegerilor locale

 

În anul 2018, coaliția PSD-ALDE a hotărât că primarii îți pot mări singuri salariile și le pot stabili și pe cele ale subalternilor. Atunci, unii dintre ei au fixat sume incredibile, ajungând să câștige mai mult decât Klaus Iohannis, președintele țării.

Conform art. 38 alin. (2) lit. c) din legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice „prin excepţie de la prevederile lit. a) indemnizaţiile lunare ale personalului care ocupă funcţii de demnitate publică se stabilesc prin înmulţirea coeficienţilor din anexa IX cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată. În anexă IX, coeficientul aferent Primarului General este 10“, se arăta în comunicatul Primăriei Capitalei.

În cazul primarilor de comună și de orașe, mărirea indemnizației pare să fie un măr otrăvit, deoarece aceasta ar trebui suportată din propriul buget. Asta în condițiile în care veniturile autorităților au scăzut drastic în acest an, după ce impozitul pe venit a fost redus de la 16% la 10% în ianuarie 2018.Gata, e oficial! Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea

 

Cine se bate pentru mandatele de primar în București

 

Biroul electoral de circumscripţie din București a anunțat ordinea pe buletinul de vot a candidaților la Primăria Capitalei și a partidelor la Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Pentru Primărie, primul pe buletinul de vot este Călin Popescu Tăriceanu (ALDE), urmat de Gabriela Firea (PSD) și Traian Băsescu (PMP).

Considerat principalul rival al Gabrielei Firea, Nicușor Dan, candidat independent susținut de PNL și USR-PLUS, se află abia pe poziția 15. Pe lista de candidați se mai regăsesc Florin Călinescu, Bogdan Stanoevici, Laura Bistriceanu, Ilan Laufer, Alexandru Coita, Radu Moraru și Cătălin Berenghi. În total, sunt 18 candidați. Cât despre Consiliul General al Municipiului Bucureşti, ALDE, PSD și PMP sunt primele pe buletinele de vot. PNL e pe poziția a patra, iar UDMR pe a cincea. Alianţa USR-PLUS e abia pe 11. Ordinea a fost stabilită prin tragere la sorți.

Citeşte mai multe despre:   primari,   Bucuresti