Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Alegeri locale 2020 Alegeri locale 2020. Trebuie să port mască în secția de vot?

Alegeri locale 2020. Trebuie să port mască în secția de vot?

Un articol de: Catinca Giosanu - 02 Sep 2020, 18:41
Alegeri locale 2020. Trebuie să port mască în secția de vot? Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Alegeri locale 2020

Au mai rămas trei săptămâni până la alegerile locale 2020, când românii vor merge la vot pentru a alege noii consilieri locali. 

Reamintim faptul că cei care doresc să voteze la alegerile locale de anul acesta, din septembrie, vor putea să o facă doar în localitatea trecută în buletin (fie cea de domiciliu, fie de reședință). În plus, oamenii pot să vadă la ce secție de votare sunt arondați consultând site-ul oficial al Registrului Electoral.

 

 

Care sunt regulile pe care oamenii trebuie să le respecte la secția de vot pe fondul pandemiei de coronavirus?

 

 

Alegătorii ce doresc să voteze la alegerile locale din septembrie vor trebui să o facă în localitatea trecută în buletin, adică fie cea de domiciliu, fie cea de reședință, respectând totodată măsurile de restricție impuse de autorități în vederea limitării răspândirii noul coroavirus de tip SARS-CoV-2. Mai mult, persoanele interesate pot afla și secția exactă de votare la care sunt arondați, consultând datele puse la dispoziție de Autoritatea Electorală Permanentă. 

În acest an, votul va fi diferit față de anii trecuți, din cauza pandemiei declanșată de noul coronavirus de tip SARS-CoV-2. Toate secțiile de votare vor fi dotate cu măști de protecție și materiale dezinfectante pentru membrii secțiilor și votanți. 

Prin urmare, fiecare dintre cei care se vor prezenta la vot în data de 27 septembrie, în contextul alegerilor locale 2020, vor fi obligați să își curețe și dezinfecteze mâinile înainte de intrarea în sediul secției de votare, precum și să poarte mască de protecție pentru a combate îmbolnăvirea cu virusul ucigaș.Gata, e oficial! Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea

Măsura este cuprinsă într-o hotărâre de guvern, care, pe lângă măsurile obișnuite legate de organizarea alegerilor (ordine publică, transportul și paza materialelor de vot etc.), stabilește și ce trebuie făcut pentru a împiedica răspândirea virusului SARS-CoV-2 odată cu procesul de vot.

 

 

Cu sau fără mască la secția de votare?

 

 

Pentru prevenirea contagiunii cu noul coronavirus, în secțiile de votare se va menține o distanță fizică de minimum 1,5 m între oricare două persoane și se va asigura o suprafață de minimum 4mp / persoană. De asemenea, se va avea în vedere asigurarea facilităților la locul de desfășurare al evenimentului electoral pentru spălarea sau dezinfecția regulată a mâinilor, spălatul sau dezinfecția frecventă a mâinilor este preferabilă purtării mănușilor.

Cu toate acestea, alegătorii își pot da la un moment dat jos masca de protecție în vederea identificării lor.

Potrivit Autorității Electorale Permanente (AEP), numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral este de 19.004.986, cu 21.401 mai mulți față de ultima informare publică, potrivit căreia, la data de 31 iulie 2020, figurau în Registrul electoral 18.983.585 de alegători români.

Din totalul de alegători români care figurează în Registrul electoral, 18.270.004 au domiciliul sau reședința în țară, iar 734.982 au domiciliul în străinătate.

Menționăm faptul că registrul electoral este structurat pe județe, municipii, orașe, comune, pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în țară. Persoanele autorizate să efectueze operațiuni în Registrul electoral cuprinzând cetățenii români cu domiciliul sau reședința în tara sunt primarii sau persoanele desemnate de către primari, prin dispoziție, conform legii.

 

Citeşte mai multe despre:   alegeri locale 2020