Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Alegeri locale 2020 Alegeri locale 2020. Termenul limită pentru depunerea candidaturilor

Alegeri locale 2020. Termenul limită pentru depunerea candidaturilor

Un articol de: Traian Avarvarei - 20 Iul 2020, 16:47
Alegeri locale 2020. Termenul limită pentru depunerea candidaturilor Alegeri locale 2020

Alegerile locale vor avea loc în data de 27 septembrie 2020. În acest context, Autoritatea Electroală Permanentă a făcut mai multe precizări cu privire la termenul limită pentru depunerea candidaturilor și perioada de campanie electorală. De asemenea, AEP mai precizează că numărul total al cetăţenilor cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la data de 30 iunie este de aproape 19 milioane, cu 1.046 mai puţini faţă de ultima informare din luna mai.

 

 

 

Alegeri locale 2020. Termenul limită pentru depunerea candidaturilor

 

 

 

Partidele politice, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţele politice, alianţele electorale şi candidaţii independenţi pot începe, din 20 iulie, strângerea de semnături pentru susținerea candidaturilor pentru consilii locale, consilii judeţene, primari, preşedinţi ai consiliilor judeţene, Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi primarul general al Capitalei, potrivit hotărârii AEP.

Astfel, termenul limită de depunere a candidaturilor pentru alegerile locale 2020 urmează să se încheie la data de 18 august 2020, birourile electorale de circumscripţie urmând să constate rămânerea definitivă a acestora la data de 24 august 2020.Adevărul despre soţul Andreei Esca: De ce Alexandre Eram a făcut o formă GRAVĂ de COVID-19

Campania electorală începe din data de 28 august 2020, aceasta urmând a se încheia în ziua de sâmbătă care precedă data alegerilor, respectiv în data de 26 septembrie 2020, ora 7.00.


 

„În acelaşi context, informăm că a fost publicat pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente roaep.ro modelul orientativ al listei susţinătorilor care va fi folosit la alegerile locale din anul 2020”, potrivit reprezentanților Autorității.

Autoritatea Electorală Permanentă mai informează că perioada electorală aferentă alegerilor locale din acest an va începe cel mai târziu la data de 29 iulie 2020, urmând ca la data de 2 august 2020 să fie constituit Biroul Electoral Central.

„Birourile electorale de circumscripţie vor fi constituite la data de 8 august a.c., dată de la care vor putea fi înregistrate alianţele electorale şi vor putea fi depuse candidaturile”, transmite AEP.

Perioada de înregistrare a alianţelor electorale este 7 - 11 august, iar depunerea candidaturilor se va putea face între 7 şi 18 august.


 


 

Alegerile locale vor avea loc pe 27 septembrie


 


 

Legea alegerilor locale, promulgată joi de Klaus Iohannis, stabilește data de 27 septembrie ca dată a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale.

Anterior, președintele Klaus Iohannis a declarat că alegerile locale se pot organiza doar dacă se respectă regulile de protecție ce se impus pe timpul epidemiei de Covid-19. 

„​Alegerile locale în septembrie se pot organiza. Dacă respectăm aceste reguli simple, purtarea măștii, distanțarea. Nu evenimentul în sine e problema, ci campania. Nu pot să-mi imaginez să facem mari adunări electorale. Este o provocare și pentru politicieni. Procesul de votare în sine se poate organiza, dacă se respectă toate normele”, a spus președintele.

Totodată, premierul Ludovic Orban a precizat că scrutinul nu ar trebui să ducă la o creștere a numărului de noilor cazuri de coronavirus, atât timp cât este bine organizat, iar oamenii poartă măștile de protecție.Șeful Guvernului a ținut să amintească faptul că și alte state, precum Polonia și Croația, au organizat alegeri pe timp de epidemie, iar situația privind răspândirea COVID-19 nu s-a agravat apoi.

„Data alegerilor e 27 septembrie, cum a stabilit Parlamentul. Şi alte ţări au organizat alegeri, precum Polonia, Croaţia, și nu au fost efecte negative asupra sănătăţii. 

Sigur, depinde şi cum le organizezi, regulile de campanie, astfel încât să nu faci adunări publice. Dacă toţi candidaţii poartă mască, riscul este redus. Organizarea secţiilor de votare este și ea foarte importantă. 

Obiectivul nostru este, bineînțeles, să reducem numărul de cazuri, să oprim răspândirea bolii”, a declarat, vineri, premierul Ludovic Orban.

Alegerile locale ar fi trebuit să se organizeze până acum, dar au fost amânate din cauza izbucniri epidemiei de coronavirus.

Pe 8 iulie, Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege care prevede organizarea alegerilor locale pe data de 27 septembrie. Actul normativ a trecut cu 253 „pentru”, două voturi „împotriva” şi 36 de abţineri. Pe 16 iunie, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea.