Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Alegeri locale 2020 BES 1: În imaginile prezentate apare preşedintele Biroului Electoral, împreună cu preşedintele secţiei de votare, alături de reprezentanţi USR-PLUS. Persoana care caută printre saci lucrează la Primăria Sector 1

BES 1: În imaginile prezentate apare preşedintele Biroului Electoral, împreună cu preşedintele secţiei de votare, alături de reprezentanţi USR-PLUS. Persoana care caută printre saci lucrează la Primăria Sector 1

Un articol de: Elena Stanciu - 01 Oct 2020, 15:28
BES 1: În imaginile prezentate apare preşedintele Biroului Electoral, împreună cu preşedintele secţiei de votare, alături de reprezentanţi USR-PLUS. Persoana care caută printre saci lucrează la Primăria Sector 1 Alegeri locale 2020

Biroul electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1 (BES 1) din Bucureşti vine cu clarificări în urma aparițiai în spațiul public a imaginilor în care mai multe persoane intră într-o încăpere din sediul Biroului, acolo unde erau depozitați saci cu voturi. Astfel, reprezentanții BES 1 precizează, într-un comunicat de presă, că imaginile au fost suprinse în noaptea 28/29 septembrie 2020, iar persoanele care apar în înregistrare sunt ”preşedintele Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1 care, împreună cu preşedintele secţiei de votare, au intrat în cameră pentru a ridica sacul care conţine semnăturile votanţilor. Alături de aceştia se aflau şi reprezentanţi USR-PLUS”. De asemenea, persoana care apare în imagini căutând printre sacii cu voturi ”face parte din personalul tehnic auxiliar al Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1 şi lucrează în cadrul Primăriei Sector 1”.

 

Biroul electoral Sector 1, clarificări în legătură cu persoanele care apar în imaginile difuzate în spațiul public

 

Biroul electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1 transmite că imaginile au fost prezentat e în spațiul public în mod denaturat, începând din seara zilei de 30 septembrie.

„Având în vedere informaţiile şi imaginile apărute în spaţiul public, prin care se induce ideea că membri ai Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector1 ar fi facilitat sustragerea din încăperea securizată a unor saci cu voturi, întreaga prezentare în spaţiul public începând cu seara zilei de 30.09.2020 fiind denaturată în scopul inducerii în eroare a publicului, vă aducem la cunoştinţă următoarele:

Cu titlu preliminar facem precizarea că toţi membrii Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1 şi-au desfăşurat activitatea în mod continuu, începând cu data de 27.09.2020, ora 06.00 şi până la data de 29.09.2020, în jurul orei 03.00. Activitatea a fost reluata la data de 29.09.2020, în jurul orei 09.30 şi s-a finalizat la data de 30.09.2020, în jurul orei 01.30.

În perioada dintre 29.09.2020, ora 03.00 şi 30.09.2020, ora 09.30, în care sediul Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1 a fost închis, acesta a fost păzit de către o persoană din cadrul Jandarmeriei. Mai mult, pentru a evita orice suspiciune, împreună cu jandarmul au stat atât membrul Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1 din partea PSD, cât şi doi candidaţi din cadrul USR.

Accesul în încăperea în care sunt depozitate materialele electorale se face doar la cererea preşedintelui sau a locţiitorului Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1, jandarmul întocmind de fiecare dată un proces-verbal de predare-primire a încăperii”, se arată în comunicatul citat de News.ro

 BOMBĂ în showbiz! George Burcea și Viviana Sposub au anunțat că vor fi ...

BES 1: Activităţile desfăşurate în interiorul încăperii au avut ca obiect exclusiv ridicarea unui sac care conţinea lista cu semnăturile votanţilor

 

Potrivit reprezentanților BES 1, persoanele surprinse în imagini au întrat în sala respectivă exclusiv pentru ridicarea unui sac care conţinea lista cu semnăturile votanţilor, sac care a fost înmânat preşedintelui secţiei de votare.

”Ulterior, semnăturile de pe listele electorale au fost numărate din nou de către preşedintele secţiei de votare, sub coordonarea unui membru al Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1, pentru a verifica dacă acestea coincid cu semnăturile notate pe procesul-verbal de consemnare a rezultatelor votării, conform dispoziţiilor art. 6 din hotărârea nr. 98 din 15.09.2020 a Biroului Electoral Central.

Persoana care apare în imagini căutând printre saci face parte din personalul tehnic auxiliar al Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1 şi lucrează în cadrul Primăriei Sector 1, fiind desemnată în această calitate în conformitate cu dispoziţiile art. 121 alin. 22 din Legea 115 din 2015. (...) Persoana care apare în alt cadru al filmării, într-un colţ al încăperii şi aşază un sac, este un membru al Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1, iar acel sac conţine procesele-verbale ale unei secţii de votare. Procesele-verbale de la toate secţiile de votare la care au fost probleme, în sensul că nu se reuşea închiderea cheilor, au fost depozitate în acel colţ, preşedinţii secţiilor de votare fiind sunaţi ulterior, pentru a se prezenta la sediul Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1 în vederea rezolvării problemelor şi validării rezultatelor secţiei”, se mai menționează în comunicatul de presă.

 

BES 1: În niciun caz, saci conţinând buletine de vot nu au părăsit încăperea

 

Totodată, se precizează că  în cazul secțiilor unde au fost constate probleme au fost renumătare buletinele de vot sau semnăturile alegătorilor ori buletinele de vot anulate. Renumărarea voturilor s-a desfășurat exclusiv în interiorul încăperii respective, în prezența preşedintelui secţiei de votare şi a cel puţin unui membru al Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1, iar sacii în care se aflau buletinele de vot nu au fost scoși din încăpere.

Renumărarea voturilor valabil exprimate a avut loc exclusiv în interiorul acelei încăperi, în prezenţa preşedintelui secţiei de votare şi a cel puţin unui membru al Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1. În unele cazuri, preşedintele a fost însoţit de membri ai secţiei de votare respective. În niciun caz, saci conţinând buletine de vot nu au părăsit încăperea.

Citeşte mai multe despre:   Primaria Sectorului 1,   USR-PLUS