Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Alegeri locale 2020 Creștere bruscă a numărului de alegători la Ceru Băcăinți (Alba), una dintre cele mai pustii comune din România. Mare parte din votanți sunt flotanți

Creștere bruscă a numărului de alegători la Ceru Băcăinți (Alba), una dintre cele mai pustii comune din România. Mare parte din votanți sunt flotanți

Un articol de: Catinca Giosanu - 17 Sep 2020, 00:02
Creștere bruscă a numărului de alegători la Ceru Băcăinți (Alba), una dintre cele mai pustii comune din România. Mare parte din votanți sunt flotanți Sursa Foto: alba24.ro Alegeri locale 2020

În comuna Ceru Băcăinți, din județul Alba, una dintre cele mai pustii comune din România, în care mai sunt aproximativ de 250 de persoane, dintre care doar 214 cu drept de vot s-a înregistrat în ultima perioadă o creștere bruscă a numărului de alegători. Ciudat este faptul că trei sferturi dintre votanți sunt flotanți.

 

 

65 de vize în ultimele 3 luni, la 214 alegători răspândiți pe 5.000 de hectare

 

 

Comuna are zece sate care sunt răspândite pe o suprafață de aproximativ 5.000 de hectare ale unității administrative.

Asta înseamna, cam un om la 20 de hectare, fapt ce face din Ceru Băcăinți cea mai pustie comuna a județului Alba.

Cu toate acestea, în acest an electoral, comuna pare că se repopulează. În ultimele trei luni, aproximativ 73 de persoane au depus o cerere în vederea acordării vizei de flotant. 65 dintre ele au fost aprobate, potrivit unui document oficial al primăriei, furnizat ziarului Alba24 de administrația locală.

Actualul primar, Ioan Trif (PMP) susține că o parte dintre cei care au solicitat o asemenea viză sunt oameni care au proprietăți în zonă. Chiar și așa, edilul a refuzat să spună câte asemenea vize au fost acordate de la începutul anului și pentru câte locuințe.NEWS ALERT! Fanii lui au primit vestea ca pe un mare ŞOC! A MURIT din cauza noului CORONAVIRUS

În primă fază, primarul a răspuns unei solicitări în baza legii 544/2001 în legătură cu vizele acordate în ultimele trei luni. Ulterior, când a fost întrebat legat de situația de la începutul anului, a spus că are nevoie de 15 zile pentru a oferi un răspuns, adică până după alegeri.

În anul 2016, Trif a câștigat fotoliul de primar al comunei cu 87 de voturi. La acea vreme pe listele de vot erau înscriși 231 de locuitori ai comunei, care s-au prezentat până la ultimul la urne. Din cele 231 de buletine de vot introduse în urna pentru primar, 225 au fost valabil exprimate și 6 nule.

Acum, în 2020, au mai rămas în comună cu drept de vot 214 persoane. Pe 27 septembrie, teoretic către urne vor merge 118 bărbați și 96 de femei.

Însă, în lunile iulie, august și septembrie, peste 70 de persoane au aplicat pentru o viză de flotant. Din cele 73 de aplicații, 65 de cereri au fost acceptate, potrivit datelor transmise de reprezentanții Primăriei, în data de 15 septembrie.

 

 

Măsură preventivă, la începutul alegerilor locale 2020

 

 

La începutul lunii septembrie ca o măsură suplimentară în prag de alegeri, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat că se vor face verificări în legătură cu modul în care sunt acordate aceste vize.

Oamenii care declară în mod mincinos că au reședința într-o anumită circumscripție electorală, dar și cele care mint că au luat în spațiu alet persoane, pot fi trase la răspundere. Pedepsele pot fi de la 3 luni la 2 ani de închisoare sau amendă penală pentru comiterea infracțiunii de fals în acte.

Citeşte mai multe despre:   Stiri Alba Iulia,   alegeri locale 2020