Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Alegeri locale 2020 CURS-Avangarde, comentariu despre rezultatele exit-poll de la alegerile locale. Precizări metodologice și o analiză comparativă cu datele BEC (DOCUMENT)

CURS-Avangarde, comentariu despre rezultatele exit-poll de la alegerile locale. Precizări metodologice și o analiză comparativă cu datele BEC (DOCUMENT)

Un articol de: Vladimir Ionescu - 06 Oct 2020, 10:48
CURS-Avangarde, comentariu despre rezultatele exit-poll de la alegerile locale. Precizări metodologice și o analiză comparativă cu datele BEC (DOCUMENT) FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea Alegeri locale 2020

CURS-Avangarde au făcut o serie de precizări cu privire la rezultatele exit-poll-urilor pe care le-au efectuat pentru alegerile locale din 27 septembrie 2020. Cu această ocazie, printre altele, institutele au subliniat că „s-a estimat corect câștigătorul funcției de Primar General, de Primar al municipiului Craiova și de Primar al municipiului Constanța”.

Precizările CURS-Avangarde pot fi consultate integral AICI

CURS-Avangarde, precizări despre rezultatele exit-poll de la alegerile locale

 

Potrivti institutelor, „numărul secțiilor de votare și numărul alegătorilor intervievați au fost - 120 de secții distribuite proporțional cu numărul de votanți pe cele 6 sectoare în cadrul Municipiul București, 35 de secții de votare în Municipiul Craiova și 30 de secții de votare în Municipiul Constanța. Selectarea secțiilor de vot incluse în eșantion s-a efectuat cu pas statistic calculat la o prezență de vot estimată la 40% din electorat. Numărul de votanți care au fost intervievați a fost de peste 13.000 în cazul Municipiului București (distribuit proporțional pe sectoare), peste 5.000 de votanți în Municipiul Craiova și circa 4.000 în Municipiul Constanța. Deci au fost intervievați în total peste 22.000 de alegători. În realizarea cercetării au fost implicate circa 500 de persoane (circa 400 de operatori de interviu, 30 de operatori call-center, 20 de coordonatori de teren și 15 experți)”.

CURS-Avangarde au subliniat că „s-a estimat corect câștigătorul funcției de Primar General, de Primar al municipiului Craiova și de Primar al municipiului Constanța. Primarul General a fost estimat cu o abatere semnificativă, dar primarii municipiilor Constanța și Craiova au fost estimați cu mai mare precizie, practic, chiar cu scorul luat la numărătoare. Invocarea distanței dintre candidați nu are relevanță dacă nu se iau în considerare rezultatele BEC și marja de eroare stabilită. De fapt, practic, distanța dintre locul 1 și 2 se reduce la 2,4%, dacă se scad cele 5 procente de la locul 1, conform datelor BEC și 2,6 procente ale marjei de eroare”.

„Considerăm că unele abateri, care apar mai ales în cazul unor sectoare din București, sunt cauzate de procentul mare al refuzurilor de a răspunde la chestionare, de peste 25% din totalul respondenților. Cei care au refuzat fac parte, cu precădere, din anumite grupuri vulnerabile, cum este populația de peste 60 de ani care a arătat o reținere mare față de discuțiile cu operatorii de interviu, foarte posibil și din cauza fricii de îmbolnăvire cu coronavirus”, spun institutele.

În aceeași serie de precizări, CURS-Avangarde au comparat rezultatele exit-poll-urilor cu datele Biroului Electoral Central: „Așa cum rezultă din datele care sunt prezentate în continuare, rezultatele celor nouă ExitPoll-uri efectuate sunt confirmate, în esență, de rezultatele publicate de BEC”.

„Rezultatele publicate de CURS-AVANGARDE în ceea ce privește alegerile din Municipiul București, Municipiul Craiova și Municipiul Constanța sunt confirmate de datele BEC, abaterile fiind sub 3% peste marja de eroare stabilită (cu o singură excepție, estimarea voturilor pentru USR-Plus pentru Consiliul General), PSD fiind dat, totuși, cu un scor în marja de eroare. În cazul orașelor Constanța și Craiova, Exit-Poll-urile au furnizat rezultate în marja de eroare câștigătorul fiind estimat cu exactitate în municipiul Constanța și cu o abatere de sub 0,5% în municipiul Craiova”, se mai arată, printre altele, în precizările celor două institute.

Atenție! A anunțat când vine valul 4 în România și anticipează noi restricții anti-COVID-19

 

 

Citeşte mai multe despre:   EXIT POLL