Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Alegeri locale 2020 EXCLUSIV // Părinții se tem că școlile vor deveni focare de COVID-19 după alegerile locale. Medicul Virgil Musta: "Teoretic, nu ar trebui să fie probleme cu dezinfectarea spațiilor"

EXCLUSIV // Părinții se tem că școlile vor deveni focare de COVID-19 după alegerile locale. Medicul Virgil Musta: "Teoretic, nu ar trebui să fie probleme cu dezinfectarea spațiilor"

Un articol de: George Forcoș - 02 Sep 2020, 14:18
EXCLUSIV // Părinții se tem că școlile vor deveni focare de COVID-19 după alegerile locale. Medicul Virgil Musta: "Teoretic, nu ar trebui să fie probleme cu dezinfectarea spațiilor" Alegeri locale 2020

Tot mai mulți părinți atrag atenția pe rețelele de socializare că unitățile de învățământ ar putea deveni focare de coronavirus după 27 septembrie, data alegerilor locale, având în vedere fluxul mare de oameni care poate fi înregistrat în ziua scrutinului. Confruntate cu aceste temeri exprimate în spațiul public, autoritățile responsabile pentru organizarea alegerilor dau asigurări că nu va exista niciun pericol, în confițiile în care după finalizarea procesuluie lectoral din unitățile de învățământ va urma o dezinfecție riguroasă. Mai mult, inclusiv înainte de ziua alegerilor se va desfășura în toate spațiile o dezinfecție similară.

Cu toate acestea, părinții se tem că nu sunt suficiente câteva ore pentru ca autoritățile să elimine orice pericol de infecție și nu știu dacă trimiterea copiiilor la școală, a doua zi, este lipsită de orice primejdie.

 

Medicul Virgil Musta: "Teoretic, nu ar trebui să fie probleme cu dezinfectarea spațiilor"

 

Pe de altă parte, consultat de B1.RO, medicul Virgil Musta,managerul Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, dă asigurări că teoretic procesul de dezinfectare poate fi făcut cu ușurință în școli, așa cum se realizează deja în spitale, într-un timp relativ scurt:

“Sunt două aspecte aici: o dată trebuie să fie dezinfectate suprafețele, spălate cu dezinfectanți, cu apă și clor, a doua componentă a procesului vizează dezinfecția aerului, se aerisesc bine încăperile, aspect care trebuie făcut și în ziua votului iar dacă este aglomerație să fie distanțați votanții. Ulterior se poate pulveriza cu substanțele necesare pentru acest proces cum facem noi în spital. Când pregătim o secție care a fost pentru cazurile de coronavirus și vrem să o transformăm într-o secție non-covid, într-o zi am reușit să o curățăm.

Dacă nu se poate într-o școală din anumite motive se poate amâna reîntoaarcerea copiiilor la ore până când se realizează această dezinfecție. Dar, teoretic, nu ar trebui să fie probleme din acest punct de vedere. De asemenea, toaletele trebuie foarte bine igienizate și toate spațiile care au fost folosite”, a explicat medicul Virgil Musta.

 

Organizarea alegerilor locale

 Carantină obligatorie pentru toţi aceşti români. Vor sta în case pentru 14 zile

Alegerile locale bat la ușă. Mai sunt câteva săptămâni până când cetățenii vor fi chemați la urne, iar oferta electorală este una variată. În contextul pandemiei regili speciale au fost create atât pentru alegători, cât și pentru candidați. Cum era de așteptat, și la aceste alegeri listele partidelor politice conțin, pe lângă nume cu greutate în politica românească, o serie de candidați controversați, fie din cauza problemelor legate de integritate, fie din cauz comportamentelor manifestate în spațiul public. Redăm mai jos o listă inedită cu candidații care au atras atenția presei.

Amintim faptul că alegerile care trebuiau să aibă loc în primăvară, au fost amânate până pe data de 27 septembrie, din cauza restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus. Între timp nume sonore din politica românească și nu numai s-au înscris în cursa electorală.

Citeşte mai multe despre:   Virgil Musta,   covid-19,   scoala