Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Alegeri locale 2020 Hotărârea CNSU: Cum vor depune jurământul aleșii locali care se află în carantină sau izolare

Hotărârea CNSU: Cum vor depune jurământul aleșii locali care se află în carantină sau izolare

Un articol de: Elena Stanciu - 05 Oct 2020, 23:05
Hotărârea CNSU: Cum vor depune jurământul aleșii locali care se află în carantină sau izolare Foto: pixabay.com Alegeri locale 2020

Aleșii locali care au obținut un mandat în urma scrutinului din 27 septembrie ar putea depune jurământul online în cazul în care se află în izolare sau carantină în contextul pandemiei de coronavirus. Propunerea a fost făcută de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) și este cuprinsă în HOTĂRÂREA nr. 47 din 05.10.2020 privind aprobarea listei țărilor/zonelor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea și stabilirea unor măsuri în domeniul sănătății publice

 

Decizie privind aleșii locali care au obținut mandate la alegerile din 27 septembrie și care se află în carantină sau izolare  

 

”Se propune ca, persoanele alese la scrutinul electoral organizat în luna septembrie 2020, pentru alegerea primarilor, președinților consiliilor județene și a membrilor consiliilor locale și județene, să poată depune jurământul prevăzut în Ordonanța de Urgenţă a Guvernului nr. 57 din 3 iulie 2019 privind Codul administrativ, fără prezența fizică, prin mijloace electronice de comunicare de la distanță, atunci când persoana în cauză se află în izolare sau carantină, în condițiile legii”, se arată în articolul 4 al Hotărârii nr. 47 a CNSU, din 5.10.2020.

După aprobarea propunerii în cadrul ședinței CNSU, Guvernul va trebui să emită o Hătărâre în acest sens, a precizat secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

 

Alte decizii luate în cadrul ședinței Comitatului Național pentru Situații de Urgență

 

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat luni noi reguli în contextul creșterii numărului de infectări cu coronavirus, atât pe teritoriul României, cât și la nivel european.

Astfel, cetățenii care ajung în România venind din țări cu un risc epidemiologic mai ridicat decât al țării noastre vor trebui să prezinte la intrarea în țară un test negativ efectuat cu 48 de ore înainte, dacă vor să rămână în România timp de trei zile. Cei care vor sta în țara noastră pentru o perioadă îndelungată vor intra în carantină 14 zile, putând face, la cerere, un test care dacă va avea rezultat negativ le va permite să iasă din carantină după opt zile.Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt...

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a actualizat lista țărilor incluse în Zona Galbenă, pentru care se impune carantina 14 zile la revenirea în România.

Alte reguli cuprinse în hotărârea CNSU se referă la, printre altele, la interzicerea evenimentelor precum nunți, botezuri în zonele în care incidența din ultimele 14 zile este mai mare de 1,5 la 1.000 de locuitori și închiderea sau sistarea activităților din restaurante, în interior, în localitățile în care incidența depășește 1,5.

În ceea ce privește organizarea de sărbători religioase, aceasta va fi permisă și de acum înainte, dar va fi permisă doar participarea persoanele care au domiciliu sau reședința în locul unde se desfășoară evenimentul.

 

Situația cazurilor de coronavirus în România

 

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, luni 1.591  de cazuri noi de COVID-19 depistate la nivel național, la 6.537 de teste efectuate în ultimele 24 de ore. Astfel, numărul îmbolnăvirilor confirmate de la debutul pandemiei a ajuns la 137.491. Până astăzi, 5.048 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat, 45 dintre acestea în ultima zi.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.001. Dintre acestea, 592 sunt internate la ATI. 

Citeşte mai multe despre:   coronavirus,   COVID-19