Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Alegeri locale 2020 O femeie infectată cu noul coronavirus vrea să voteze, dar nu este lăsată. „Mi se neagă, practic, un drept constituţional”

O femeie infectată cu noul coronavirus vrea să voteze, dar nu este lăsată. „Mi se neagă, practic, un drept constituţional”

Un articol de: Catinca Giosanu - 27 Sep 2020, 18:56
O femeie infectată cu noul coronavirus vrea să voteze, dar nu este lăsată. „Mi se neagă, practic, un drept constituţional” Sursa Foto: evz.ro Alegeri locale 2020

O femeie bolnavă de coronavirus susține că vrea să voteze la alegerile locale 2020, însă nu este lăsată de autoritățile competente care, potrivit acestora, nu sunt obligate să o ajute din cauza legislației în vigoare.

 

 

O femeie susține că i s-a încălcat dreptul la vot

 

 

Alexandra Marian, căci așa se numește femeia, a fost testată pozitiv cu noul coronavirus de tip SARS-CoV-2, motiv pentru care a fost obligată să stea în izolare pentru o perioadă de 14 zile. În contextul măsurilor de restricție impuse de autoritățile responsabile pentru limitarea răspândirii virusului ucigaș Covid-19, femeia a ales să se izoleze la o altă adresa decât cea la care are domiciliul de drept. În vârstă de 32 de ani, femeia  din Timișoara, și-a ales adresa de izolare în comuna Moșnița Nouă, care este situată la aproximativ 5 kilometri de municipiu.

Pentru a putea vota la alegerile locale din acest an, Alexandra Marin a depus două cereri pentru urna mobilă la instituțiile statului, una la secția unde este arondată în funcție de adresa de domiciliu și alta la secția de care aparține adresa unde s-a autoizolat.

În ciuda demersurilor făcute, aceasta nu își poate exercita dreptul constituțional la vot,  din cauză că răspunsurile la cele două cereri au fost negative. Prin urmare, Alexandra Marian a pierdut lupta cu instituțiile statului, informează Gândul.ro.

„Mi se neagă, practic, un drept constituţional. Mi s-a motivat că nu există nicio reglementare legală. Practic, cei de la Secţia de vot unde sunt arondată, nu se pot deplasa într-un alt UAT, iar cei pe raza cărora sunt, de la secţia de vot de aici, spun că nu există liste suplimentare pe care eu să pot vota”, a declarat femeia care s-a arătat indignată de modul în care procedează autoritățile din țara noastră.Graniță ÎNCHISĂ! Cine NU va mai putea intra, sub nicio formă!

Pe de altă parte, legislația pare să fie făcută mai degrabă pentru a-i proteja pe cei care lucrează în cadrul instituțiilor statului, și nu pe cei care vor să își exercite dreptul contituțional la vot. Și asta, pentru că membrii secţiilor de vot au posibilitatea de a refuza deplasările la domiciliile persoanelor depistate infectate cu noul coronavirus Covid-19 și nu pot fi obligați de lege să le ducă urna mobilă.

 

 

„Membri secţiilor de votare nu pot fi constrânşi”

 

 

În urma incidentului petrecut, purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Județean (BEJ) din municipiul Timișoara a venit cu explicații.

„Membri secţiilor de votare nu pot fi constrânşi, obligaţi de lege să meargă la un bolnav de coronavirus cu urna mobilă. La momentul de faţă legea 115 nu prevede nici o sancţiune pentru cei care refuză să meargă la bolnavii de coronavirus”, a subliniat Daniela Fetescu, purtător de cuvânt al BEJ Timiş.

Citeşte mai multe despre:   alegeri locale 2020