Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Alegeri locale 2020 Senatorul PMP Gabi Ionașcu, scrisoare deschisă către Ludovic Orban: Pre-campania de alegeri locale s-a soldat cu o masivă migrațiune politică ale unor aleși locali. Vă solicit să dispuneți măsurile necesare pentru respectarea legilor

Senatorul PMP Gabi Ionașcu, scrisoare deschisă către Ludovic Orban: Pre-campania de alegeri locale s-a soldat cu o masivă migrațiune politică ale unor aleși locali. Vă solicit să dispuneți măsurile necesare pentru respectarea legilor

Un articol de: Ramona Zaharia - 24 Aug 2020, 13:48
Senatorul PMP Gabi Ionașcu, scrisoare deschisă către Ludovic Orban: Pre-campania de alegeri locale s-a soldat cu o masivă migrațiune politică ale unor aleși locali. Vă solicit să dispuneți măsurile necesare pentru respectarea legilor Alegeri locale 2020

Senatorul PMP Gabi Ionașcu i-a adresat premierului Ludovic Orban o scrisoare deschisă, solicitându-i să dispună „măsurile necesare prin instituțiile Statului Român pentru respectarea legilor privind alegerile locale”. Totul în contextul racolărilor unor membri PSD de către PNL.

Ionașcu și- a început scrisoarea subliniind că, în acest an, organizarea alegerilor locale va fi „un examen dificil de susținut” în contextul pandemiei de coronavirus.

”Alegerile locale din 27 septembrie 2020, sunt un examen dificil de susținut de către orice guvern, în contextul pandemiei SARS-COV-2, dar acestea vor trebui organizate și desfășurate în deplină legalitate pentru a da șanse egale tuturor competitorilor.

Declarațiile publice ale domniei voastre despre statul de drept, respectarea Constituției și legilor țării, ale libertăților, sunt fără echivoc și le-am apreciat.

Totodată, declarațiile politice pe care le-ați făcut împotriva tuturor celor care afirmau că între PNL și PSD ar fi «un troc sau blat pe sub masă», că «PSD, PNL și PMP, aceiași mizerie», au fost combătute cu argumente logice, demne de încredere.

Partidul Mișcarea Populară, partener la guvernarea dumneavoastră, și-a asumat în măsura convenită toate actele guvernării, inclusiv cele de imagine”, i-a transmis senatorul PMP premierului.

Atrăgând atenția asupra migrației unor politicieni de la un partid la altul, Gabi Ionașcu precizează că acest fenomen ”conturează ideea că între partidele politice există înțelegeri netransparente”.

”Pre-campania de alegeri locale din 27 septembrie 2020, s-a soldat cu o masivă migrațiune politică ale unor aleși locali, președinți de consilii județene, primari, consilieri județeni și consilieri locali, fapt care conturează ideea că între partidele politice există înțelegeri netransparente. Acestea vizează încurajarea traseismului politic și eludarea legii care sancționează asemenea migrații politice între dreapta și stânga eșichierului politic. Rezultatul previzibil, în contextul pandemiei SARS-COV-2, este absenteismul la urne, avantajul fiind al principalului partid de opoziție, PSD, care conform datelor statistice are un electorat polarizat și disciplinat cuantificat la 25-28% dintre alegători.

În contextul actual, în care primarii sunt aleși într-un singur tur de scrutin, este lesne de înțeles care va fi scorul electoral al alegerilor de la vârful administrației comunităților locale, aceasta conferind avantajul alianțelor post electorale de după alegeri în detrimentul forțelor politice de dreapta”, mai atrage atenția reprezentantul PMP.S-a aflat cine o va înlocui pe Gina Pistol la “Chefi la cuţite”. Ce se întâmplă cu show-ul Asia Expres

Totodată, senatorul a făcut referire la consecințele faptului că unii aleși locali au migrat pe parcursul mandatelor lor și care, de la data validării candidaturilor sunt incompatibili cu funcțiile exercitate.

”Nulitatea actelor administrative emise ulterior stării de incompatibilitate, fie de data înscrierii într-un alt partid decât cel pentru care i s-a validat mandatul sau de la data admiterii candidaturii de către birourile electorale pentru alegerile locale 2020;

Abuz în serviciu ale secretarilor unităților administrativ teritoriale care nu ar întocmi referatele de constatare a încetării de drept a mandatului înainte de termen;

Abuz în serviciu ale prefecților care nu ar constata starea de incompatibilitate ale unor aleși locali pe baza validărilor de candidați în alegeri de către birourile electorale, respectiv de a nu se emite Ordinul de încetare de drept a mandatului;

Uzurparea calității oficiale de către aleșii deveniți incompatibili prin folosirea fără drept a calității avute până la data constatării migrației.

De asemenea, în situația migrației politice a consilierilor județeni sau locali, legea prevede procedura aplicabilă”, mai notează parlamentarul PMP în scrisoarea deschisă.

Astfel, Gabi Ionașcu îi solicită premierului Ludovic Orban să ia măsuri pentru organizarea în alegerilor locale cu respectarea prevederilor legale.

„Pentru aplicarea legii, apărarea drepturilor legitime ale cetățenilor României, respectiv a organizării și desfășurării corecte a alegerilor locale din 27 septembrie 2020, vă solicit stimate domnule Prim Ministru Ludovic Orban, pe baza datelor existente din validarea birourilor electorale ale candidaturilor partidelor politice și candidaților independenți, să constatați și să dispuneți măsurile necesare prin instituțiile Statului Român pentru respectarea legilor privind alegerile locale.

Am credința domnule Prim Ministru, că buna organizare și desfășurare a alegerilor locale din acest an, se va face cu respectarea legii și imparțialității față de orice partid sau candidat aflat în competiția electorală actuală”, se mai arată în scrisoarea citată.

 

Citeşte mai multe despre:   Gabi Ionascu,   PMP,   Ludovic Orban