Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Alegeri locale 2020 Sondaj: Ar trebui sau nu amânate alegerile locale? Cititorii B1.ro invitați să voteze 

Sondaj: Ar trebui sau nu amânate alegerile locale? Cititorii B1.ro invitați să voteze 

Un articol de: Laura Vasile - 24 Iul 2020, 12:41
Sondaj: Ar trebui sau nu amânate alegerile locale? Cititorii B1.ro invitați să voteze  Alegeri locale 2020

Un sondaj IRES dat recent publicității arăta că 53% dintre respondenți vor amânarea alegerilor locale până când coronavirusul va fi eliminat complet, în timp ce 76% vor ca votul să aibă loc în mai multe zile pentru a evita aglomerarea. 

Totodată, 50% dintre români ar fi de acord cu introducerea votului prin corespondență. Studiul realizat de IRES împreună cu Asociația Centrul pentru Inovare Publică și Fundația Viață și Lumină mai arată că pentru 72% dintre români este mai importantă siguranța sănătății cetățenilor decât democrația. 

 

Amenințarea Covid-19 poate să conducă la o participare scăzută la vot, iar în lipsa măsurilor care să transmită o stare de siguranță preconizăm o prezență la vot în jur de 30%. Românii, în proporție semnificativă (69%), sunt de acord ca să fie programați pe intervale orare, aproape de jumătate dintre simpatizanții partidelor fiind de acord cu această soluție pentru securizarea procesului de vot în pandemie.

82% dintre românii cu drept de vot cer creșterea numărului secțiilor de votare, aproximativ 75% dintre simpatizanții tuturor partidelor își exprimă această preferință.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1.583 de respondenți, cu o eroare maximă tolerată de ± 2,5%, în perioada 24 – 29 iunie 2020. Datele au fost culese prin metoda CATI.

 

Ludovic Orban: Amânarea nu este luată în calcul deocamdată


Pe de altă parte, întrebat dacă se ia în calcul amânarea alegerilor locale, după ce s-a înregistrat un nou record al persoanelor infectate cu noul COVID-19, Ludovic Orban a declarat că nu se ia în calcul deocamdată acest lucru. 

„Deocamdată nu am această intenţie. Preocuparea noastră principală este să ne mobilizăm la capacitate maximă pentru a opri răspândirea epidemiei şi toate acţiunile pe care le facem sunt în acest sens. Deocamdată este prematur, din punctul meu de vedere, să discutăm despre o posibilă amânare a alegerilor. Noi vom face o evaluare profesionistă a riscului epidemiologic existent pentru fiecare activitate în parte în campania electorală”, a declarat Ludovic Orban.Adevărul despre soţul Andreei Esca: De ce Alexandre Eram a făcut o formă GRAVĂ de COVID-19

Orban a spus că se poate face o campanie electorală pentru alegerile locale prin evitarea adunărilor publice, evitarea contactul direct, apropiat, se poate face campanie în spaţii deschise, pe media online, iar secţiile de votare se pot organiza astfel încât să nu existe transmiterea virusului.


Cititorii B1.ro invitați să voteze

 

Credeți că ar trebui amânate alegerile locale? Siteul B1.ro vă invită să votați. Puteți lăsa comentarii pe pagina noastră de Facebook pentru a vă motiva alegerea. 

 

Citeşte mai multe despre:   amanarea alegerilor locale