Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Alegeri parlamentare 2020 Alegeri parlamentare 2020. Actele cu care poți vota în diaspora

Alegeri parlamentare 2020. Actele cu care poți vota în diaspora

Un articol de: Catinca Giosanu - 15 Oct 2020, 23:36
Alegeri parlamentare 2020. Actele cu care poți vota în diaspora Alegeri parlamentare 2020

Partidele politice au început pregătirile pentru alegerile parlamentare 2020. Acestea sunt preconizate să aibă loc pe data de 6 decembrie. Care sunt actele cu care poți vota în diaspora?

 

 

Alegerile parlamentare 2020

 

 

Cetățenii români cu drept de vot, cu domiciliul sau reședința în străinătate care doresc să-și exercite dreptul la vot prin corespondență la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților de anul acesta, se pot înregistra, până cel mai târziu pe 22 octombrie 2020, pe platforma gestionată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

”Procedura de înregistrare a alegătorilor se realizează exclusiv on-line și nu presupune deplasarea  sau prezența la sediul misiunii diplomatice sau oficiului consular.”, se arată într-o informare a Ministerului Afacerilor Externe.

Înregistrarea ca alegător prin corespondență, se poate face prin comletarea unei cereri scrise, datate și semnate, depuse personal sau transmise prin poștă către misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul de domiciliu sau reședință, la care se anexează o copie a pașaportului, cu menționarea statului de domiciliu.

Campania electorală pentru alegerile parlamentare 2020 va începe vineri, 6 noiembrie, la ora 00.00, și se va încheia pe 5 decembrie, la ora 7.00, iar votarea are loc pe 6 decembrie, potrivit calendarului alegerilor stabilit prin hotărâre de guvern și publicat în Monitorul Oficial. Mircea Badea şi-a arătat WhatsApp-ul la televizor, iar oamenii N-AU PUTUT CREDE când au văzut ce are în conversaţii

 

 

Care sunt actele cu care poți vota în diaspora?

 

 

Numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral este de 19.004.986, cu 21.401 mai mulți față de ultima informare publică realizată de Autoritatea Electorală Permanentă pe această temă, potrivit căreia, la data de 31 iulie 2020 figurau în Registrul electoral 18.983.585 de alegători români. 

Registrul electoral este administrat de Autoritatea Electorală Permanentă și îi include pe toţi cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, obținând astfel dreptul de vot. 

De menționat este că, în cazul cetățenilor români cu domiciliul în străinătate, pentru înregistrarea ca alegător prin corespondență sunt necesare următoarele acte:

  • copia scanată a actului de identitate, care să fie valabil în ziua completării formularului;
  • o copie scanată sau o fotografie a documentului care dovedește dreptul de ședere în străinătate, eliberat de autoritățile străine.

Evidențiem faptul că la alegerile parlamentare din decembrie vor putea vota și românii cu cărți de identitate expirate în intervalul martie – decembrie. Autoritățile au luat această decizie ținând cont de epidemia de coronavirus și faptul că au fost îngreunate deplasările la instituțiile publice.

În condiții normale, legea spune că alegătorii trebuie să aibă acte de identitate valabile în ziua votării, dar pandemia de coronavirus a dat totul peste cap.

Potrivit legii, cetăţenii români îşi pot exercita dreptul de vot în baza unuia dintre următoarele acte de identitate: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare.

Citeşte mai multe despre:   alegeri parlamentare 2020,   sectie de votare