Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Alegeri parlamentare 2020 Alegeri parlamentare 2020. Care este salariul unui senator

Alegeri parlamentare 2020. Care este salariul unui senator

Un articol de: Ana Maria Dospinescu - 15 Oct 2020, 13:37
Alegeri parlamentare 2020. Care este salariul unui senator Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Alegeri parlamentare 2020

Se apropie alegerile legislative din decembrie și începe bătălia pentru locurile confortabile de parlamentari. Și, de foarte multe ori românii și-au pus întrebarea legitimă, cât căstigă un senator. Instituția a publicat pe site lista indemnizațiilor lunare și salariilor de bază ale senatorilor, începând cu 1 septembrie 2020, în care se arată că cel mai mare venit brut îl are secretarul general, 20.194 de lei pe lună.

 

 

Cât câștigă un senator lunar

 

 

În prag de alegeri parlamentare, aspiranții la un loc de senator visează la salariul de nabab pe care îl câștigă în Parlament. În funcție de funcția ocupată în Senat, acești pot câștiga și peste 20.000 de lei pe lună.

Toate categoriile de personal angajat de la Senat, adică fără senatori, sunt eligibile pentru sporul de condiții vătămătoare, de la secretarul general din vârful ierarhiei până la muncitorul necalificat care plimbă roaba cu nisip.

Un senator simplu, aşa cum e cazul majorităţii celor din Parlament, câștigă o indemnizație netă de circa 19.000 de lei pe lună.

Secretarul general al Senatului are un salariu de bază de 20.194, la care se adaugă sporul de 3030 lei și couchere de vacanță de 1450 de lei.DECIZIE ŞOC: Declaraţia pe propria răspundere REVINE. ESTE OBLIGATORIE în toată ţara!

Nu departe de această sumă este și secretarul general adjunct, care câștigă 19.000 de lei salariu de bază.

Senatorii cu funcție de directori primesc pentru munca lor 15.433 de lei, iar un șef de birou aproximativ 10.000 de lei.

O categorie aparte sunt consilierii senatorilor, care câștigă între 7.000 și 10.000 de lei lunar.

Stenodactilograful înasează și el aproape 5.000 de lei, iar șoferii sunt remunerați cu până la 5.071 de lei/lunar.

Astfel că, lupta pentru un loc în Senat ce poate fi ocupat la alegerile parlamentare 2020 va fi una aprigă.

Cat castiga lunar angajatii Senatului

Cat castiga lunar angajatii Senatului

Cat castiga lunar angajatii Senatului

 

 

 

Salariile politicienilor au crescut la începutul anului 2019

 

 

 

În ianuarie, parlamentarii, membrii Guvernului, președintele țării, dar și aleșii locali au beneficiat de salarii majorate cu până la 10%.

Astfel, Klaus Iohannis a ajuns la un salariu de 24.960 de lei, iar premierul la 23.920 de lei.

Tot aproximativ 24.000 de lei câștigă și șefii Camerei Deputaților și Senatului, în timp ce viceprim-miniştrii au o indemnizaţie netă de 22.256 de lei.

Vicepreşedinţii Senatului şi ai Camerei Deputaţilor iau tot 22.256 de lei, la fel ca viceprim-miniştrii.

Miniștrii câștigă circa 22.000 de lei. Șefii grupurilor parlamentare iau lunar aproximativ 20.000 de lei.

Deputaţii şi senatorii simpli, aşa cum e cazul majorităţii celor din Parlament, au o indemnizaţie netă de 18.720 de lei.

Demnitarii români, fie că au fost aleşi de electorat, fie că au fost numiţi în funcţii, au salarii brute mai mari de la 1 ianuarie 2019, în condiţiile în care indemnizaţiile lor se raportează la salariul minim pe economie.

Raportarea la salariul minim se face şi când e calculată suma forfetară a fiecărui parlamentar , potrivit Regulamentului comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului, fiecare ales având dreptul la cel puţin o indemnizaţie şi jumătate brută din venitul încasat, aceşti bani fiind pentru întreţinerea birourilor parlamentare din teritoriu.

Amintim că în decembrie România își va alege din nou parlamentarii. Rămâne de văzut pe cine vom plăti în următorii patru ani.

 

 

 

Ludovic Orban: În 2020, păstrăm indemnizațiile demnitarilor la nivelul lui 2019 

 

 

 

De altfel, premierul Ludovic Orban a anunțat la preluarea mandatului că în 2020 vor fi păstrate indemnizațiile demnitarilor la nivelul lui 2019.

”Păstrăm indemnizațiile la nivelul lui 2019 pentru demnitari. Micșorăm subvențiile pentru partidele politice, dar e un subiect sensibil, pentru că sunt două rânduri de alegeri. La locale, fiecare echipă are posibilitatea să aibă contribuții, dacă sumele de bani se încadrează să fie decontate”, a declarat Ludovic Orban. 

Citeşte mai multe despre:   salarii,   senator,   salarii politicieni,   alegeri parlamentare 2020