Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Alegeri parlamentare 2020 Alegeri parlamentare 2020. Cine poate solicita urna mobilă și care este procedura

Alegeri parlamentare 2020. Cine poate solicita urna mobilă și care este procedura

Un articol de: George Lupu - 14 Oct 2020, 14:14
Alegeri parlamentare 2020. Cine poate solicita urna mobilă și care este procedura Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Alegeri parlamentare 2020

Alegerile parlamentare se vor desfășura pe data de 6 decembrie, în condițiile în care tot mai mulți politicieni, în frunte cu șeful statului, par să excludă amânarea scrutinului. În acest context cetățenii cu drept de vor care solicită urna mobilă pentru a-și exercita drepturile electorale, trebuie să știe faptul că sunt valabile aceleași reguli ca la alegerile precedente.

Întrebat de o eventuală amânare a alegerilor parlamentare, preşedintele a spus că a discutat cu experţi, medici, specialişti: "Niciunul nu a reuşit să îmi spună cu mâna pe inimă că în martie va fi mai bine ca în luna decembrie".

 

Cine poate solicita urna mobilă la alegerile parlamentare din 2020

 

Alegătorii care nu se pot deplasa la sediul secţiei de votare din cauză de boală sau invaliditate, cei care se află internaţi în spital sau execută o pedeapsă privativă de libertate pot vota, duminică, la alegerile locale, cu urna specială mobilă, în anumite condiţii.

Urna va ajunge mai întâi la persoanele care nu sunt bolnave de COVID-19, iar ulterior la cei carantinaţi sau izolaţi la domiciliu. Membrii birourilor electorale și personalul de pază care însoțesc urna trebuie să poarte mască şi mănuşi și să nu intre în locuința alegătorului, toate formalitățile fiind îndeplinite la intrare.

 

Care este procedura de solicitare a votului cu urnă mobilă

 

Potrivit legislației electorale, pentru cetățenii cu drept de vot din circumscripția electorală respectivă care nu se pot deplasa la sediul secției de votare din cauză de boală sau invaliditate, președintele biroului electoral al secției de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, însoțită de copii ale actelor din care rezultă starea de sănătate ori de invaliditate, înregistrată la cea mai apropiată secție de votare de locul în care se află în ziua votării, ca o echipă formată din cel puțin 2 membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială și cu materialul necesar votării - ștampilă cu mențiunea "VOTAT" și buletine de vot - la locul unde se află alegătorul, pentru a se efectua votarea.

În raza unei secții de votare se utilizează o singură urnă specială.DECIZIE ŞOC: Declaraţia pe propria răspundere REVINE. ESTE OBLIGATORIE în toată ţara!

Urna specială poate fi transportată numai de membrii biroului electoral al secției de votare, sub paza personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne.

În cazul cetățenilor care nu se pot deplasa la sediul secției de votare, cererile scrise se pot transmite prin intermediul altor persoane sau prin intermediul personalului de specialitate din unitățile medicale unde se află internați, după caz.

Pe data de 6 decembrie românii vor putea ieși la vot pentru a vota la alegerile parlamentare. Numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral este de 19.004.986, cu 21.401 mai mulți față de ultima informare publică realizată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) pe această temă, potrivit căreia, la data de 31 iulie 2020 figurau în Registrul electoral 18.983.585 de alegători români.

Citeşte mai multe despre:   urna mobila