Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Alegeri parlamentare 2020 Alegeri parlamentare 2020. Cine poate vota la secțiile din România

Alegeri parlamentare 2020. Cine poate vota la secțiile din România

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 13 Oct 2020, 14:30
Alegeri parlamentare 2020. Cine poate vota la secțiile din România Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Alegeri parlamentare 2020

Alegerile parlamentare vor avea loc, cel mai probabil, pe 6 decembrie 2020. Data nu a fost stabilită definitiv, în condițiile în care Guvernul a ales această zi, dar Curtea Constituțională a susținut că decizia trebuie să aparțină Parlamentului. Președintele Klaus Iohannis și PNL insistă pe 6 decembrie, dar PSD și nou formatul Pro România Social Liberal afirmă că scrutinul ar trebui amânat, din cauza epidemiei de coronavirus. Chiar și în aceste condiții, site-ul Autorității Electorale Permanente prezintă o versiune actualizată a Legii nr. 208/2015, ce include modul în care se realizează votul la alegerile parlamentare: cine la ce secție votează.

 

Cine votează în țară, la alegerile parlamentare din 2020, și la ce secții

 

Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, publicată în versiunea sa actualizată pe site-ul AEP, explică cine și cum votează la alegerile parlamentare din acest an.
Astfel, la scrutin pot vota cetățenii români care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua alegerilor, inclusiv.

Nu au drept de vot: debilii sau alienații mintal, puși sub interdicție, și nici persoanele cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă.

Fiecare alegător poate vota o singură dată pentru Camera Deputaților și o singură dată pentru Senat.

În total, există 43 de circumscripții electorale: câte una pentru fiecare județ, una în municipiul București și o alta pentru românii cu domiciliul sau reședința în străinătate. 

„Alegătorii votează numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își au domiciliul ori reședința, conform prezentei legi. În cazul în care, în ziua votării, alegătorii se află în altă unitate administrativ-teritorială din cadrul aceleiași circumscripții electorale, aceștia pot vota la orice secție de votare din cadrul circumscripției electorale unde își au domiciliul sau reședința”, se precizează în art. 84 din legea 208/2015.

Cetățenii cu drept de vot care nu se pot deplasa la secție din cauză de boală sau invaliditate pot solicita urna mobilă. Aceștia trebuie să depună în prealabil o cerere scrisă, însoțită de copii ale actelor din care rezultă starea de sănătate ori de invaliditate.DECIZIE ŞOC: Declaraţia pe propria răspundere REVINE. ESTE OBLIGATORIE în toată ţara!

Potrivit articolului 51 din legea amintită, în listele electorale suplimentare utilizate în secțiile de votare din țară vor fi trecute, de către președintele biroului electoral al secției de votare:

  • persoanele care se prezintă la vot și fac dovada că au domiciliul sau reședința pe raza secției de votare respective, însă au fost omise din lista electorală permanentă;
  • persoanele care se prezintă la vot și fac dovada că au reședința pe raza secției de votare respective, însă nu au făcut cereri de înscriere în Registrul electoral cu adresa de reședință;
  • persoanele care în ziua votării se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde își au domiciliul sau reședința și care fac dovada că au domiciliul sau reședința pe raza circumscripției electorale în care se află secția de votare respectivă;
  • membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare și operatorii de calculator, dacă au domiciliul sau reședința pe raza circumscripției electorale în care se află secția de votare respectivă;
  • persoanele însărcinate cu menținerea ordinii sau cu verificarea dispozitivului de menținere a ordinii, dacă au domiciliul sau reședința pe raza circumscripției electorale în care se află secția de votare respectivă;
  • candidații, dacă aceștia candidează în circumscripția electorală respectivă.

 

Alegerile parlamentare vor avea loc, cel mai probabil, pe 6 decembrie 2020

 

Guvernul PNL a stabilit, în ședința din 3 septembrie, ca data alegerilor parlamentare să fie 6 decembrie 2020. Numai că, la finalul lunii, judecătorii Curții Constituționale au decis că Parlamentul este cel care trebuie să hotărască data scrutinului.

„Gândiți-vă că parlamentarii nu răspuns pentru voturile politice din mandat, deci dacă Paramentul nu poate stabili data alegerilor, că nu vin parlamentarii la cvorum și nu se poate adopta legea, ei nu răspund. Și rămân în funcție. Ce faci?”, a reacționat premierul Ludovic Orban, președintele PNL.

Și președintele Klaus Iohannis a insistat că scrutinul legislativ trebuie să aibă loc pe 6 decembrie: „O democrație nu funcționează fără alegeri. (...)  Nu putem funcționa cu un Parlament fără puteri depline, așa cum ar fi după 20 decembrie. Nu va mai putea da legi organice”.

Victor Ponta, liderul nou înființatului Pro România Social Liberal, se opune categoric organizării scrutinului în decembrie, dată fiind evoluția epidemiei de coronavirus din ultima perioadă: „Cred că și dacă, Doamne ferește!, jumătate din populația României va avea COVID, președintele nu va schimba data alegerilor. (...) Gândirea lui Orban e până pe 6 decembrie apoi potopul”.

Și PSD vrea amânarea alegerilor. „Iohannis și Guvernul PNL refuză orice dialog constructiv și se pregătesc doar de alegeri. (...) De aceea, la fel ca în martie, și acum, în al 12-lea ceas, fac un apel către TOATE forțele politice să se preocupe de viețile oamenilor și nu de procente”, a  susținut liderul social-democraților, Marcel Ciolacu.