Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Alegeri parlamentare 2020 Alegeri parlamentare 2020. Peste 21.000 de români din străinătate s-au înscris pentru votul prin corespondență

Alegeri parlamentare 2020. Peste 21.000 de români din străinătate s-au înscris pentru votul prin corespondență

Un articol de: Vladimir Ionescu - 12 Oct 2020, 16:14
Alegeri parlamentare 2020. Peste 21.000 de români din străinătate s-au înscris pentru votul prin corespondență Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Alegeri parlamentare 2020

Peste 21.000 de români s-au înscris, până luni, ora 16, pentru votul prin corespondență la alegerile parlamentare din 6 decembrie.

Câți români s-au înscris pentru votul prin corespondeță la alegerile parlamentare din 2020

 

Până în acest moment, au fost depuse 21.460 de cereri pentru votul prin corespondență, potrivit datelor de pe platforma Autorității Electorale Permanente privind votul românilor din străinătate privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților din 2020.

Cele mai multe cereri au fost depuse de românii din Marea Britanie (5.009), Germania (3.290), Spania (1.810), Italia (1.605), Franța (1.521), Elveția (1.267), Belgia (1.054), Țările de Jos (1.030), Austria (815) și Statele Unite ale Americii (714). La polul opus, printre țările cu cele mai puține cereri se numără Muntenegru, Costa Rica, Columbia, Liban, Croația, Albania, Iran și Gibraltar.

Mai sunt 10 zile în care românii din diaspora mai pot opta pentru a-şi exercita dreptul de vot la parlamentare prin corespondenţă. Cetăţenii români cu drept de vot, cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, care doresc să îşi exercite dreptul la vot prin corespondenţă la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor, se pot înregistra, până cel mai târziu pe 22 octombrie, pe platforma www.votstrainatate.ro, scrie Agerpres.

În debutul lunii octombrie, Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, preciza că Malta și Nigeria sunt singurele state ale căror autorități au informat oficial, până la acest moment, că nu vor permite organizarea de secții de votare pe teritoriul lor, nici la sediile misiunilor diplomatice sau consulare, nici în alte locații.

„Există o serie de state, inclusiv dintre cele cu comunități de români, care au transmis misiunilor diplomatice și consulare ale României acordul de principiu pentru organizarea de secții de votare pe teritoriul lor. Aceste acorduri preliminare sunt condiționate de mai mulți factori, precum luarea în considerare a evoluției situației epidemiologice, ceea ce este firesc, stabilirea detaliilor finale privind organizarea alegerilor și/sau implementarea și respectarea strictă a tuturor măsurilor de protecție și siguranță sanitară care sunt valabile în statul de reședință, respectiv sub rezerva introducerii unor noi măsuri de siguranță sanitară, dacă evoluția pandemiei o va impune”, a afirmat Bogdan Aurescu. 

Ministrul a enumerat câteva dintre statele care și-au dat acordul, și anume Australia, Austria, Belgia, Italia, Canada, Elveția, Franța, Germania, Luxemburg, Republica Moldova, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Marea Britanie, Spania, SUA, Ungaria, Turcia, la care se adaugă și alte state, cum ar fi: Emiratele Arabe Unite, Grecia, Maroc, Mexic, Noua Zeelandă, Pakistan, Federația Rusă.

„Aceste alegeri, așa cum știți cu toții, sunt pe 6 decembrie, 5 și 6 decembrie pentru Circumscripția 43 - străinătate. Înregistrarea pentru cetățenii români din străinătate, fie că vorbim de votul la secție, fie că vorbim de votul prin corespondență, a început pe data de 1 aprilie, pe platforma Autorității Electorale Permanente, www.votstrainatate.ro, platformă dezvoltată în parteneriat, ca să spun așa, cu Ministerul Afacerilor Externe, pentru că finalitatea este procesul electoral în străinătate. Această platformă a fost dezvoltată pentru alegerile parlamentare de colegii noștri din cadrul Autorității, de domnul Ovidiu Oproaica, șeful Departamentului Informatizarea Proceselor Electorale. E o construcție nouă. Această aplicație interoghează în Registrul Autorității Electorale Permanente cetățenii care se înregistrează, iar după validare îi radiază din lista electorală din țară și îi mută pe lista electorală pentru secția de votare, așa cum au solicitat, ori pentru votul prin corespondență”, adăuga Constantin-Florin Mitulețu-Buică, președintele AEP.

DECIZIE ŞOC: Declaraţia pe propria răspundere REVINE. ESTE OBLIGATORIE în toată ţara!

Citeşte mai multe despre:   alegeri parlamentare 2020