Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Alegeri parlamentare 2020 Alegeri parlamentare 2020. Care este salariul unui deputat

Alegeri parlamentare 2020. Care este salariul unui deputat

Un articol de: Catinca Giosanu - 14 Oct 2020, 21:07
Alegeri parlamentare 2020. Care este salariul unui deputat Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Alegeri parlamentare 2020

Alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din acest an sunt programate pentru data de 6 decembrie. În acest context, românii și-au pus întrebarea legitimă, cât câștigă un deputat din țara noastră.

 

 

Ce salariu primește în fiecare lună un deputat

 

 

De curând, instituția a publicat pe site lista indemnizațiilor lunare și salariilor de bază ale deputaților, începând cu 1 septembrie 2020, în care se arată că cel mai mare venit brut îl are președintele Camerei Deputaților, 23.920 de lei pe lună.

Deputaţii simpli, aşa cum e cazul majorităţii celor din Parlament, au o indemnizaţie netă de 18.720 de lei.

Menționăm faptul că pe lângă indemnizație și banii primiți pentru funcționarea cabinetului parlamentar, aleșii primesc, în funcție de situație, și diurnă pentru a participa la ședințe, diurnă de deplasare, bani pentru locuință și pentru combustibil. Prin urmare, suma alocată pentru fiecare deputat în parte depășește 20.000 de lei pe lună.

Toate categoriile de personal angajat de la Camera Deputaților sunt eligibile pentru sporul de condiții vătămătoare, de la secretarul general din vârful ierarhiei până la muncitorul necalificat.DECIZIE ŞOC: Declaraţia pe propria răspundere REVINE. ESTE OBLIGATORIE în toată ţara!

Un consultant parlamentar câștigă o indemnizație netă de circa 10.368 de lei pe lună, în timp ce un simplu  șofer beneficiază de un salariu de 5.073 de lei, în condițiile în care salariul minim pe economie este de 2.230 lei.

Pe de altă parte, secretarul general al Camerei Deputaților are un salariu de bază de 20.194, la care se adaugă sporul de 3.029 lei și couchere de vacanță de 1.450 de lei.

Secretarul general al Senatului se bucură de un salariu de bază de 19.010 și de un spor de condiții vătămătoare de 2.852 lei.

În același timp, deputații cu funcție de directori primesc pentru munca lor 15.433 de lei și o indemnizație de 2.315 de lei.

Strungarul încasează și el în jur de 4.000 de lei lunar, iar tapițerul puțin peste 4.200 de lei.

Așa se justifică de ce lupta pentru un loc în Camera Deputaților ce poate fi ocupat la alegerile parlamentare 2020 va fi una crâncenă.

 

 

”În 2020, păstrăm indemnizațiile demnitarilor la nivelul lui 2019”

 

 

Primul ministru, Ludovic Orban, a afirmat că anul acesta salariile demnitarilor vor rămâne la nivelul celor din 2019. 

”Păstrăm indemnizațiile la nivelul lui 2019 pentru demnitari. Micșorăm subvențiile pentru partidele politice, dar e un subiect sensibil, pentru că sunt două rânduri de alegeri. La locale, fiecare echipă are posibilitatea să aibă contribuții, dacă sumele de bani se încadrează să fie decontate”, a declarat, în urmă cu ceva timp, Ludovic Orban.

De asemenea, premierul a evidențiat că plafonarea indemnizațiilor în cazul demnitarilor a condus, potrivit estimărilor, la o economie de peste 1,2 miliarde de lei.

”Nu restrângem dreptul persoanelor care sunt pensionate și lucrează la stat. Nu acceptăm să primească și salariu și pensie. Dacă s-a pensionat, înseamnă că a dorit să se pensioneze. Dacă vrea să lucreze la stat, trebuie să i se suspende pensia. La privat poate să lucreze. Când revine la pensie, va beneficia de o pensie mărită. Pensiile să fie pe baza principiului contributivității. Se păstrează pensiile de serviciu ale militarilor”, a mai spus Ludovic Orban

Citeşte mai multe despre:   alegeri parlamentare 2020,   Camera Deputatilor,   senatul romaniei