Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Alegeri parlamentare 2020 Ce reguli trebuie să respecți în secția de vot la alegerile parlamentare din 2020

Ce reguli trebuie să respecți în secția de vot la alegerile parlamentare din 2020

Un articol de: Andrei Ștefan - 15 Oct 2020, 12:22
Ce reguli trebuie să respecți în secția de vot la alegerile parlamentare din 2020 FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea Alegeri parlamentare 2020

Persoanele care doresc să voteze la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020 vor putea să o facă doar în localitatea trecută în buletin (fie cea de domiciliu, fie de reședință). Cetățenii pot vedea la ce secție de votare sunt arondați consultând site-ul oficial al Registrului Electoral. De asemenea, exprimarea votului se va desfășura sub incidența unor reguli stricte, în contextul crizei epidemice de COVID-19.

 

Regulile la vot la alegerile parlamentare din 2020

 

Alegerile parlamentare vor avea loc, cel mai probabil, pe 6 decembrie 2020. Data nu a fost stabilită definitiv, în condițiile în care Guvernul a ales această zi, dar Curtea Constituțională a susținut că decizia trebuie să aparțină Parlamentului.

La fel ca la alegerile locale, și acum votul va fi diferit ca în anii trecuți, din cauza pandemiei de coronavirus. Toate secțiile de votare vor fi dotate cu măști de protecție și materiale dezinfectante pentru membrii secțiilor și votanți. 

Măsura este cuprinsă într-o hotărâre de guvern, care, pe lângă măsurile obișnuite legate de organizarea alegerilor (ordine publică, transportul și paza materialelor de vot etc.), stabilește și ce trebuie făcut pentru a împiedica răspândirea virusului SARS-CoV-2 odată cu procesul de vot:

Art. 3, HG 577/2020 

(1) Ministerul Sănătății distribuie, prin intermediul instituțiilor prefectului, către primari, materiale dezinfectante pentru sediile secțiilor de votare. (...)

(4) În zilele de 26 și 27 septembrie 2020, președintele biroului electoral al secției de votare se va asigura că membrii biroului electoral al secției de votare și operatorii de calculator primesc și utilizează, pe durata activităților desfășurate în localul de vot, măști de protecție.DECIZIE ŞOC: Declaraţia pe propria răspundere REVINE. ESTE OBLIGATORIE în toată ţara!

(5) Fiecare membru al biroului electoral al secției de votare și operator de calculator beneficiază, de regulă, de câte 5 măști de protecție și 5 perechi de mănuși.

(6) Instituțiile prefectului cu sprijinul primarilor asigură, prin personalul tehnic al birourilor electorale ale secțiilor de votare, distribuirea a câte unei măști de protecție fiecărei persoane acreditate, delegat acreditat și alegător care se prezintă la secția de votare.

(7) Instituțiile prefectului asigură distribuirea pentru ziua votării a câte unei măști de protecție fiecărei persoane care face parte din personalul de pază sau din personalul tehnic al birourilor electorale ale secțiilor de votare.

Prin urmare, toți cetățenii cu drept de vot care se vor prezenta la secțiile de care aparțin vor fi nevoiți să respecte măsurile de restricție impuse în vederea limitării răspândirii noului virus ucigaș Covid-19. Românii vor fi obligați să poarte mască de protecție și să își dezinfecteze mâinile înainte de a intra în secția de votare. 

Pentru prevenirea contagiunii cu noul coronavirus se va menține o distanță fizică de minimum 1,5 m între oricare două persoane și se va asigura o suprafață de minimum 4mp / persoană. De asemenea, se va avea în vedere asigurarea facilităților la locul de desfășurare al evenimentului electoral pentru spălarea sau dezinfecția regulată a mâinilor, spălatul sau dezinfecția frecventă a mâinilor este preferabilă purtării mănușilor.

 

Reguli speciale în secțiile de vot pentru prevenirea răspândirii coronavirusului

 

La intrarea în secţia de vot va fi amenajat un colţ de dezinfectare.

Cetățenii trebuie să își dezinfecteze mâinile înainte de a atinge orice, ștampila sau pixul.

Urmează identificarea – votanții își vor pune singuri cartea de identitate în tableta cu sistemul de indentificare. Apoi, pentru câteva secunde, își vor da masca jos, dar trebuie să păstreze distanţa de 1,5 metri pentru identificare.

La un membru al comisiei de vot se va pune pe masă cartea de identitate astfel încât acesta să poată citi datele fără să atingă documentul.

Oamenii vor lua singuri pixul, ştampila şi buletinele de vot. După ce se exprimă votul și se introduc acestea în urne, ștampila cu “votat” se va aplica pe spatele buletinului de către fiecare cetățean.

Citeşte mai multe despre:   alegeri parlamentare 2020