Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Alegeri parlamentare 2020 Dumitru Coarnă va deschide lista PSD Călărași la alegerile pentru Camera Deputaților: „Mai rămâne ca decizia finală să fie aprobată de către conducerea centrală”

Dumitru Coarnă va deschide lista PSD Călărași la alegerile pentru Camera Deputaților: „Mai rămâne ca decizia finală să fie aprobată de către conducerea centrală”

Un articol de: Vladimir Ionescu - 16 Oct 2020, 21:07
Dumitru Coarnă va deschide lista PSD Călărași la alegerile pentru Camera Deputaților: „Mai rămâne ca decizia finală să fie aprobată de către conducerea centrală” Alegeri parlamentare 2020

Dumitru Coarnă, președintele Federației Sindicatelor Naționale ale Polițiștilor și Personalului Contractual din România, va deschide lista PSD Călărași la alegerile parlamentare pentru Camera Deputaților, după ce filiala locală a social-democraților i-a dat un vot, vineri, în acest sens, potrivit G4Media.

Dumitru Coarnă va deschide lista PSD Călărași la alegerile pentru Camera Deputaților

 

„Așa este! Mai rămâne ca decizia finală să fie aprobată de către conducerea centrală. Organizația de la PSD Călărași m-a nominalizat marți, a fost un vot în unanimitate. Astăzi (n.red. vineri, 16 octombrie), am avut o discuție cu președintele PSD Călărași, Vasile Iliuță, care m-a și propus în biroul executiv politic al PSD”, a declarat Dumitru Coarnă.

El a precizat că inițial fusese propus pentru Senat, însă ulterior s-a convenit să fie opțiunea numărul 1 a PSD Călărași pentru Camera Deputaților.

Data de desfășurare a alegerilor parlamentare, incertă

 

Guvernul Orban programase alegerile generale pentru data de 6 decembrie 2020, dar data a devenit incertă pe fondul deciziei CCR de a respinge sesizarea făcută de președintele Klaus Iohannis cu privire la proiectul de lege care prevede că Parlamentul este cel care stabilește data scrutinului. În direct pe B1 TV, Augustin Zegrean a explicat că totul depinde de viteza cu care va intra în vigoare proiectul respectiv – atunci când se va întâmpla acest lucru, Hotărârea cabinetului liberal își încetează efectele, după cum arată motivarea Curții.

„După Constituție, durata mandatului este de patru ani și de la data expirării, de la expirarea termenului de patru ani, în termen de 90 de zile, este obligatoriu să se organizeze alegeri. În Constituție nu scrie dacă data alegerilor se stabilește prin Hotărâre de Guvern sau prin lege, scrie doar că alegerile se desfășoară potrivit legii. În legea actuală, care este Legea electorală, data alegerilor este stabilită de Guvern, ceea ce s-a și întâmplat. Dacă va intra în vigoare această lege, pe viitor data alegerilor va putea fi stabilită numai prin lege – dar, atenție, de la data intrării în vigoare a legii. Dacă legea intră în vigoare înainte de 6 decembrie, data de 6 decembrie nu mai poate fi luată în considerare ca dată a alegerilor, pentru că nu este stabilită prin lege, ci a fost stabilită prin Hotărâre de Guvern”, a explicat Augustin Zegrean.

Întrebat de Irina Petraru dacă Președintele mai poate schimba în vreun fel șirul evenimentelor, Augustin Zegrean a subliniat: „Președintele, singur, nu poate să facă nimic în toată povestea aceasta, pentru că el are la dispoziție această soluție de a sesiza Parlamentul, de a cere Parlamentului o reexaminare a legii. De acolo, depinde cât de repede se mișcă Parlamentul. Dacă Parlamentul se mișcă repede și după îndeplinirea acestor proceduri de reexaminare (n.r. – legea) ajunge la Președinte, Președintele nu prea mai are alte soluții decât să promulge legea în termen de 10 zile. Dacă socotim, nu știu cum o să iasă. Totul depinde de Președinte în principal și de Parlament în secundar, rolul II”.

Citeşte mai multe despre:   Dumitru Coarna