Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Alegeri parlamentare 2020 Klaus Iohannis: Alegerile nu trebuie amânate. PSD a adoptat legi populiste care ar putea arunca România în cea mai gravă criză economică din ultimii 30 de ani (VIDEO)

Klaus Iohannis: Alegerile nu trebuie amânate. PSD a adoptat legi populiste care ar putea arunca România în cea mai gravă criză economică din ultimii 30 de ani (VIDEO)

Un articol de: Traian Avarvarei - 21 Oct 2020, 18:09
Klaus Iohannis: Alegerile nu trebuie amânate. PSD a adoptat legi populiste care ar putea arunca România în cea mai gravă criză economică din ultimii 30 de ani (VIDEO) Alegeri parlamentare 2020

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, în cadrul unei conferințe susținute la Palatul Cotroceni, că alegerile parlamentare nu trebuie amânate. Potrivit șefului statului, alegerile legislative vor avea loc în data de 6 decembrie 2020, “dată care a fost deja stabilită conform legii”.


 

Klaus Iohannis: Alegerile parlamentare trebuie să aibă loc la termen


 

"Intrăm în linie dreaptă pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie, dată care a fost deja stabilită conform legii. Am observat că unii politicieni propagă ideea că cineva ține cu orice preț la organizarea alegerilor și că acestea se pot amâna. Alegerile parlamentare sunt esențiale nu ca obiectiv în sine, ci pentru că reprezintă singura opțiune democratică care ne permite un nou legislativ reprezentativ.

Alegerile nu trebuie amânate pentru ca un partid sau altul să se simtă mai bine pregătit. Alegerile trebuie să aibă loc la termen, e fundamental pentru modul în care vom gestiona pandemia și pentru perioada post-pandemie, de reconstrucție”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele a mai spus că actuala majoritate a PSD nu mai reprezintă voința românilor și trebuie să plece de la conducerea țării. Iohannis îi acuză pe social-democrați că “au blocat o serie de măsuri de combatere a pandemiei și au adoptat legi populiste care ar putea arunca România în cea mai gravă criză economică din ultimii 30 de ani”.

 

 

Klaus Iohannis: Indiferent nu e o expresie care mă caracterizează

 Au descoperit un aeroport părăsit în urmă cu 50 de ani. Au controlat toată zona şi au rămas uluiţi de ce au mai găsit

 

Întrebat dacă va mai susține organizarea alegerilor parlamentare chiar ‘indiferent’ ajungem la 7.000 de cazuri de Covid-19 zilnic, șeful statului a afirmat că ”indiferent nu e o expresie care mă caracterizează”.

“Da, susțin că e important să organizăm alegerile parlamentare, evident în condiții speciale și cu respectarea strictă a normelor impuse”, a adăugat Iohannis.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

 

 

Regulile la vot la alegerile parlamentare din 2020

 

 

Alegerile parlamentare vor avea loc, cel mai probabil, pe 6 decembrie 2020. Data nu a fost stabilită definitiv, în condițiile în care Guvernul a ales această zi, dar Curtea Constituțională a susținut că decizia trebuie să aparțină Parlamentului.

La fel ca la alegerile locale, și acum votul va fi diferit ca în anii trecuți, din cauza pandemiei de coronavirus. Toate secțiile de votare vor fi dotate cu măști de protecție și materiale dezinfectante pentru membrii secțiilor și votanți. 

Măsura este cuprinsă într-o hotărâre de guvern, care, pe lângă măsurile obișnuite legate de organizarea alegerilor (ordine publică, transportul și paza materialelor de vot etc.), stabilește și ce trebuie făcut pentru a împiedica răspândirea virusului SARS-CoV-2 odată cu procesul de vot:

Art. 3, HG 577/2020 

(1) Ministerul Sănătății distribuie, prin intermediul instituțiilor prefectului, către primari, materiale dezinfectante pentru sediile secțiilor de votare. (...)

(4) În zilele de 26 și 27 septembrie 2020, președintele biroului electoral al secției de votare se va asigura că membrii biroului electoral al secției de votare și operatorii de calculator primesc și utilizează, pe durata activităților desfășurate în localul de vot, măști de protecție.

(5) Fiecare membru al biroului electoral al secției de votare și operator de calculator beneficiază, de regulă, de câte 5 măști de protecție și 5 perechi de mănuși.

(6) Instituțiile prefectului cu sprijinul primarilor asigură, prin personalul tehnic al birourilor electorale ale secțiilor de votare, distribuirea a câte unei măști de protecție fiecărei persoane acreditate, delegat acreditat și alegător care se prezintă la secția de votare.

(7) Instituțiile prefectului asigură distribuirea pentru ziua votării a câte unei măști de protecție fiecărei persoane care face parte din personalul de pază sau din personalul tehnic al birourilor electorale ale secțiilor de votare.

Prin urmare, toți cetățenii cu drept de vot care se vor prezenta la secțiile de care aparțin vor fi nevoiți să respecte măsurile de restricție impuse în vederea limitării răspândirii noului virus ucigaș Covid-19. Românii vor fi obligați să poarte mască de protecție și să își dezinfecteze mâinile înainte de a intra în secția de votare. 

Pentru prevenirea contagiunii cu noul coronavirus se va menține o distanță fizică de minimum 1,5 m între oricare două persoane și se va asigura o suprafață de minimum 4mp / persoană. De asemenea, se va avea în vedere asigurarea facilităților la locul de desfășurare al evenimentului electoral pentru spălarea sau dezinfecția regulată a mâinilor, spălatul sau dezinfecția frecventă a mâinilor este preferabilă purtării mănușilor.


 

 

Citeşte mai multe despre:   Klaus Iohannis,   alegeri parlamentare 2020