Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Auto Schimbări MAJORE la Codul rutier: Șoferii români vor primi AMENZI URIAŞE din 2019... Cum te poți apăra...

Schimbări MAJORE la Codul rutier: Șoferii români vor primi AMENZI URIAŞE din 2019... Cum te poți apăra...

Un articol de: B1.ro - 13 Noi 2018, 07:29
Schimbări MAJORE la Codul rutier: Șoferii români vor primi AMENZI URIAŞE din 2019... Cum te poți apăra... Foto: Politia Romana / Facebook Auto

Veşti proaste pentru şoferii români. Guvernul a stabilit cuantumul amenzilor rutiere pentru 2019, iar acestea nu sunt deloc mici.
În urma recentei majorări a salariului minim prin diferențierea sa în funcție de studii și experiența în muncă, a fost necesară o decizie pentru a ține sub control amenzile, în contextul în care un punct-amendă are valoarea de 10% din salariul minim pe economie.

Potrivit auto-bild.ro, cea mai mică amendă posibilă în 2019 aparține clasei I de sancțiuni din Codul Rutier, iar ea înseamnă două sau trei-puncte amendă. Din moment ce s-a decis păstrarea unei valori de 145 de lei pentru punctul-amendă, cea mai mică amendă posibilă în România pentru un șofer va fi de 290 de lei și în 2019, însă aceasta urcă la 435 de lei pentru trei puncte-amendă.

Pentru o amendă din clasa a doua de sanctiuni, şoferii vor trebui veți să scoată din buzunar între 580 și 725 de lei. Abaterile mai grave intră în clasa a III-a de sancțiuni, care aduce între șase și opt puncte-amendă, adică între 870 și 1.160 de lei.

Cea mai costisitoare abatere săvârșită de un șofer este pedepsită cu clasa a IV-a de sancțiuni, adică o amendă cuprinsă între nouă și 20 de puncte-amendă, respectiv o sumă cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei. Cu aceasta însă, este depăţit salariul minim pe economie și chiar salariul mediu pe economie.

Clasa a V-a de sancțiuni conform codului rutier 2018 și valabilă în Codul rutier 2019 este rezervată societăților și implică între 21 și 100 de puncte-amendă, adică o amendă între 3.045 de lei și 14.500 de lei. Această clasă de amenzi se aplică doar transportatorilor și a diferitelor societăți care încalcă articolele din Codul Rutier ce vizează persoanele juridice.

Citeşte mai multe despre:   Codul Rutier