Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Auto Lovitură pentru şoferii din ROMÂNIA: SCHIMBĂRI importante privind AMENZILE

Lovitură pentru şoferii din ROMÂNIA: SCHIMBĂRI importante privind AMENZILE

Un articol de: - 06 Apr 2018, 17:09
Lovitură pentru şoferii din ROMÂNIA: SCHIMBĂRI importante privind AMENZILE Auto

Șoferii nu mai au posibilitatea de a ataca în instanță o amendă aplicată pentru depășirea limitei de viteză sau o decizie a polițistului rutier de suspendare a permisului de conducere în baza constatării vitezei de rulare a autovehiculului cu ajutorul aparatelor radar.

Până acum, șoferii puteau profita de o marjă tehnică de eroare admisă de +/- 3 km/h la viteze de până la 100 km/h şi de +/- 3% din valoarea vitezei înregistrate în cazul vitezelor de peste 100 km/h în cazul radarelor aflate pe autoturisme staţionate, scrie stiripesurse.ro.

De asemenea, dacă aparatul radar era montat pe o mașină aflată în mișcare din dotarea Poliției Rutiere "ajutorul" șoferilor era de 4 km/h la viteze de până la 100 km/h şi de +/- 4% din valoarea vitezei înregistrate în cazul vitezelor de peste 100 km/h.

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis ca marja de eroare tehnică a aparatelor radar aflate în dotarea Poliției Rutiere să nu mai fie luată în calcul la stabilirea vitezei șoferului contravenient. Înregistrarea făcută de radar e singurul document valabil care nu mai poate fi astfel contestată apelând la calcule și interpretări legate de marjele de eroare în baza cărora radarele au fost omologate și calibrate. Decizia instanței este pronunțată, dar încă nu este aplicabilă pentru că nu a fost publicată în Monitorul Oficial.

Marja de eroare – care nu e "prinsă" în nici o lege rutieră și de care judecătorii țineau cont doar în funcție de percepția lor asupra cazului reclamat -, nu mai este acceptată în instanță. Înalta Curte de Casație și Justișie (ÎCCJ) a desființat această mică portiță tehnică a șoferilor grăbiți.

Citeşte mai multe despre:   politia rutiera