Anumite mașini nu mai pot fi înmatriculate începând cu 1 ianuarie 2021. Anunțul Registrului Auto Român

Anumite mașini nu mai pot fi înmatriculate începând cu 1 ianuarie 2021. Anunțul Registrului Auto Român

Registrul Auto Român a anunțat că va schimba regulile de înmatriculare începând cu 1 ianuarie 2021. Cei vizați de noile schimbări vor fi șoferii interesați de autoturismele importate din Marea Britanie, cu volan pe dreapta.

Ce mașini nu mai pot fi înmatriculate începând cu 1 ianuarie 2021

În contextul Brexit, România este obligată să nu mai permită importurile demașini cu volan pe dreaptadin Regatul Unit. Astfel, de la 1 ianuarie 2021, această categorie de vehicule nu va mai putea fi înmatriculată.

În plus, o statistică a Poliției Rutiere arată că în 98% dintre accidentele în care sunt implicatemașini cu volan pe dreapta,vina aparține șoferilor unor astfel de autoturisme.

În ceea ce-i priveşte pe românii care deja aumașini cu volan pe dreapta și circulă pe străzile din România, la momentul actual nu există nicio prevedere legislativă special, nici obligativitatea modificării poziției postului de conducere pe partea stângă.

„Dat fiind interesul public ridicat pentru situaţia autovehiculelor care provin din UK, în contextul Brexit, precizăm că până la data de 31 decembrie 2020 este în vigoare o perioadă de tranziţie stabilită ca urmare a Acordului de retragere, dar care poate fi prelungită. În consecinţă, până la 31.12.2020 se acceptă, în aceleaşi condiţii, omologările UE emise de UK, adică şi autovehiculele cu volan pe partea dreaptă care provin din UK vor putea primi CIV, dacă respectă celelalte condiţii aplicabile,” se arată în comunicatul oficial emis de Registrul Auto Român.

Personal, cred că ar trebui făcut acest lucru, dar pentru clarificarea poziției naționale cu privire la acest subiect trebuie precizat că legislația din România transpune și pune în aplicare legislația europeană în domeniu, legislație care nu permite introducerea de interdicții de natură tehnică”, afirmă directorul general al RAR, Radian Tufă.

Noi reguli pentru înmatricularea auto

În luna august, Ministerul Afacerilor Interne a emis ordinul 120/2020, ce aduce modificări procedurilor înmatriculării, înregistrării, radierii şi eliberării autorizaţiei de circulaţie provizorie sau pentru probe a vehiculelor.

Noul ordin al MAI dă posibilitatea dealerilor auto să se ocupe de formalitățile de înmatriculare în numele cumpărătorului, printr-un mandat făcut la notar, scrie avocat.net.

Și latranscrierea dreptului de proprietate au loc mai multe modificări:

– nu mai regăsim pe listă fișa de înmatriculare, ci dovada înregistrării la organul fiscal pe numele proprietarului/utilizatorului;

– a dispărut ideea ca în certificatul de înmatriculare al fostului proprietar să mai fie trecută transmiterea dreptului de proprietate;

– a apărut posibilitatea expresă de a aduce plăcuțele a căror combinație a numărului de înmatriculare a fost păstrată anterior de către solicitant.

Va dispărea și fișa de înmatriculare, necesară până acum pentru transcrierea dreptului de proprietate. În locul acestei fișe se va prezenta dovada înregistrării la organul fiscal pe numele proprietarului/utilizatorului.

Mai mult, se clarifică natura procurii necesare la înmatriculare (când noul proprietar nu vine personal). Astfel, va fi nevoie deprocura specială autentică, eliberată de notar.

De asemenea, titularul certificatului de înmatriculare sau înregistrare este obligat să soliciteeliberarea unei/unor plăcuţe cu număr de înmatriculare sau înregistrare în locul celor furate, pierdute sau deteriorate, în termen de cel mult 30 de zile de la data la care a intervenit una dintre aceste situaţii.

Pentrucei care vor să păstreze combinația numărului de înmatriculare, trebuie cerută autorității care a făcut înmatricularea, până la momentul radierii mașinii, al expirării solicitării anterioare de păstrare sau al transmiterii dreptului de proprietate pe numele dobânditorului, după caz, cu plata tarifului aferent.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
22:13 - Rusia spune că a interceptat 3 avioane franceze deasupra Mării Negre
22:04 - Iulian Paraschiv: Diplomația românească și Guvernul trebuie să convingă Austria că România merită în Schengen cu drepturi depline. E un proces greoi (VIDEO)
21:58 - Gheorghe Falcă, despre Congresul PPE: Aici se lansează candidatura pentru Președinția Comisiei Euopene. Avem peste 650 de jurnaliști acreditați. Despre București și despre România se va vorbi foarte mult (VIDEO)
21:56 - Indignare după ce crucea de pe cupola bisericii Invalides a fost înlocuită cu o săgeată pe afișul oficial al Jocurilor Olimpice de la Paris
21:55 - Nadia Comăneci, reacție absolut minunată după victoria Simonei Halep la TAS. Ce a spus fosta marea campioană
21:35 - Drulă (USR): Avem un deficit uriaș și cea mai mare inflație din UE pentru că trebuie finanțat un aparat fidel PSD și PNL. Un om care muncește ține încă doi în spate. Soluția e oprirea jafului (VIDEO)
21:25 - Șefii localurilor de pe litoralul românesc nu mai vor să angajeze persoane străine. Motivul invocat de aceștia: „Pare că nu sunt scumpi, dar…”
21:20 - Meta invocă „o problemă tehnică” pentru problemele de marți, dar fără să ofere explicații concrete
21:08 - Rareș Bogdan: „Foarte probabil, Nehammer va avea o întâlnire, dacă Iohannis dorește să-l cheme puțin la ordin, să stea de vorbă cu domnia sa” / „Iohannis își va termina mandatul, apoi sunt o mulțime de funcții pe care le poate ocupa” (VIDEO)
21:07 - Autoritățile din Japonia încearcă să reducă aglomerația de pe muntele Fuji cu taxe suplimentare și limitarea numărului turiștilor