Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Auto Cine trebuie AMENDAT pentru lipsa ROVINIETEI dacă ţi-ai vândut maşina. Decizie BOMBĂ a instanţei supreme

Cine trebuie AMENDAT pentru lipsa ROVINIETEI dacă ţi-ai vândut maşina. Decizie BOMBĂ a instanţei supreme

Un articol de: - 05 Mar 2018, 18:32
Foto: Poliţia Română / Facebook Auto

Decizie bombă a Înaltei Curţi de Casație și Justiție (ICCJ) cu privire la cine trebuie amendat pentru lipsa rovinietei în cazul unei mașini care și-a schimbat proprietarul.

Instanţa supremă a stabilit luni, prin Decizia nr. 4/2018, că noul proprietar al autovehiculului este cel care trebuie să suporte costul sancţiunii pentru circularea pe drumurile publice fără rovinietă valabilă, şi nu vechiul deținător. Curtea a mai statuat şi faptul că vechiul proprietar trebuie să dovedească faptul că a vândut mașina. 

„(...) în cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra vehiculului, fostul proprietar pierde calitatea de utilizator și de subiect activ al contravenției constând în fapta de a circula fără rovinietă valabilă; dovada transmiterii dreptului de proprietate se face potrivit dreptului comun”, se arată într-un comuncat de presă al ICCJ, potrivit avocatnet.ro.

Judecătorii au stabilit practic o interpretare obligatorie a legislației, din moment ce instanțele din țară soluționau problema în moduri diferite. Concret, pe de o parte, unele instanțe judecătorești considerau, în mod corect, că fostul proprietar nu poate fi amendat pentru că noul proprietar circulă cu mașina fără a plăti rovinieta, dacă se dovedește că mașina a fost vândută înainte ca autoritățile să constate contravenția.
Pe de altă parte, au existat și instanțe judecătorești care au apreciat că fostul deţinător este cel ce trebuie amendat pentru lipsa rovinietei.

Așadar, pentru a evita pe viitor interpretările diferite pe această problemă, ICCJ a hotărât că noul proprietar este cel ce trebuie amendat pentru lipsa rovinietei, dacă se dovedește schimbarea deţinătorului maşinii.

Decizia instanţei supreme va intra în vigoare după ce va fi publicată în Monitorul Oficial.
 

Citeşte mai multe despre:   amenda,   ICCJ