Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Auto Comisia Europeană: România, pe primul loc în UE la numărul de accidente rutiere mortale

Comisia Europeană: România, pe primul loc în UE la numărul de accidente rutiere mortale

Un articol de: - 10 Apr 2018, 18:39
Comisia Europeană: România, pe primul loc în UE la numărul de accidente rutiere mortale Auto

Comisia Europeană a publicat marți un raport potrivit căruia România şi Bulgaria sunt țările din Uniunea Europeană în care au avut loc, în anul 2017, cele mai multe accidente rutiere mortale.

Potrivit documentului citat, în cele două țări s-au produs anul trecut peste 90 de decese cauzate de accidente rutiere la un milion de locuitori.

La nivelul blocului comunitar, cele mai puține decese au fost înregistrate în Suedia (25 de decese la un milion de locuitori), Regatul Unit (27), Ţările de Jos (31) şi Danemarca (32). Estonia şi Slovenia au raportat cea mai mare scădere a numărului de accidente mortale faţă de anul 2016, de -32% şi, respectiv, -20%. 

La polul opus doar România și Bulgaria sunt țările care au înregistrat o rată a accidentelor mortale de peste 80 la un milion de locuitori. 

„A continuat să scadă, în 2017, şi decalajul de performanţă dintre statele membre, doar două state membre înregistrând o rată a accidentelor mortale mai mare de 80 de decese la un milion de locuitori (România şi Bulgaria)”, se arată în raportul Executivului european. 

Autorii cercetării mai precizează că drumurile europene sunt şi în 2017 „de departe cele mai sigure drumuri din lume”, cu o medie de 49 de accidente mortale la un milion de locuitori.

„În 2017, 25.300 de persoane şi-au pierdut viaţa în accidente rutiere pe teritoriul UE, cu 300 mai puţine decât în 2016 (-2%) şi cu 6.200 mai puţine decât în 2010 (-20%). Deşi tendinţa este încurajatoare, de acum îndeplinirea obiectivului UE de reducere la jumătate a numărului de accidente rutiere mortale între 2010 şi 2020 va fi foarte dificilă”, se arată în raportul CE, citat de Mediafax. 

Datele CE mai arată că se estimează că alte 135.000 de oameni au suferit accidente grave anul trecut, mulți dintre aceștia fiind pietonii, cicliştii şi motocicliştii, considerați cei mai vulnerabili participanți la trafic. 

„Accidentele rutiere mortale şi vătămările cauzate de accidente rutiere le afectează nu doar pe victime, ci şi întreaga societate, costurile socio-economice estimate ridicându-se la 120 de miliarde de euro pe an”, se mai arată în raportul Comisiei Europene. A stat în casă cu un coif vechi de 2500 ani, găsit în Siret. Apoi, mascaţii i-au bătut la uşă şi i-au spus ce e coiful, de fapt. A "îngheţat" !

„25.300 de persoane şi-au pierdut viaţa pe drumurile noastre în ultimul an şi multe altele au suferit vătămări grave care le vor afecta pe viaţă. În spatele acestor cifre se ascund tot atâtea poveşti de doliu şi durere. Siguranţa rutieră este, fără doar şi poate, o responsabilitate partajată cu statele membre, însă eu sunt convinsă că UE poate face mai mult pentru a-i proteja mai bine pe cetăţenii europeni”, a declarat comisarul european pentru Transporturi, Violeta Bulc.
 

Citeşte mai multe despre:   Bulgaria,   Comisia Europeana