Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Auto Cât ALCOOL poţi consuma ÎNAINTE de a te urca la volan?! S-a SCHIMBAT tot ce știai până acum

Cât ALCOOL poţi consuma ÎNAINTE de a te urca la volan?! S-a SCHIMBAT tot ce știai până acum

Un articol de: B1.ro - 28 Dec 2018, 12:40
Cât ALCOOL poţi consuma ÎNAINTE de a te urca la volan?! S-a SCHIMBAT tot ce știai până acum Auto

O alcoolemie de până la 0,40 mg/ litru alcool pur în aerul expirat se sancţionează cu amendă de la 21 la 50 de puncte şi suspendarea permisului pentru 6 luni, se arată în Codul Rutier.

Dar în situaţia în care alcoolemia este de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, atunci pedeapsa poate fi închisoare de până la 5 ani.

Care este procedura care trebuie urmată pentru recoltarea probelor de sânge

Potrivit România TV, dacă se ajunge într-o astfel de situaţie, exista obligaţia deplasării la spital, însoţit de un poliţist, pentru recoltarea de probe biologice. Este importantă deplasarea la spital într-un timp cât mai scurt pentru a se evita stabilirea alcoolemiei retroactiv. Necesitatea recoltării probelor biologice survine din nevoia oamenilor legii de a avea concentraţia exactă de alcool din sânge.

Cât alcool pot consuma şoferii şi în cât timp se elimină din organism

Conform Codului Rutier, în cazul în care îmbibaţia alcoolică este egală sau peste 0,40 g/l alcool pur în aerul expirat (minim 0,80 g/l alcool pur în sânge), fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă penală. În această situaţie şoferul este condus obligatoriu la un spital unde îi sunt recoltate probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei. Doar rezultatul oficial al analizei de sânge realizat la o unitate medicală este probă de incriminare penală în instanţa de judecată.

Cum se poate calcula cantiatea de alcool ce poate fin consumată
 
Cantitatea de alcool ce poate fi consumată pentru a nu fi încălcată legea se poate calcula fiind folosită cantitatea de alcool pur la sută de mililitri înscrisă pe sticlă. În cazul berii aceasta est, în medie, de 5 grame/100 ml. Astfel, consumul unui litru de bere este echivalent cu ingerarea a 50 grame alcool pur. Această valoare înmulţită cu coeficientul de 0,8, iar rezultatul împărţit la 70 (kg), da ca rezultat o alcoolemie de 0,57 grame la mie. Această este însă valoarea maximă a alcoolemiei care poate fi atinsă la un moment dat după ce am băut patru beri a 500 de ml. Când se atinge însă această valoare, este mai greu de stabilit.
 
De asemenea, la persoanele care beau pe stomacul gol, valoarea maximă a alcoolemiei se atinge în 20-30 de minute, deoarece metabolismul este mai rapid şi alcoolul ajunge mai repede în sânge. În schimb, cei care au băut dar au şi mâncat vor avea surpriză să înverzească fiolă cel mai puternic la 1,5 – 2 ore după ce au băut, deoarece abia atunci ating alcoolemia maximă.
 
Indiferent de tipul băuturii consumate, de starea de oboseală a subiectului sau dacă acesta a mâncat înainte sau nu, eliminarea alcoolului din organism se face cu 0,15 grame la mie pe oră. Singurul factor care poate grăbi oarecum eliminarea este exerciţiul fizic intens, dar şi aşa viteză de eliminare nu poate fi mai mare de 0,20 grame la mie pe oră (cu 30% mai repede).
 
Alcoolemia şi timpul în care această se elimină în cazul unei persoane de 70 de kilograme, dacă a consumat:

- 100 ml votcă - 0,45 grame alcool pur la mie, care se elimină în 3 ore;

- 100 ml palincă - 0,64 grame alcool pur la mie, care se elimină în 4 ore şi 10 minute;Bătrânul a sunat la uşa ei, i-a dat o scrisoare şi apoi a dispărut. Când a deschis-o, s-a PRĂBUȘIT. Ce scria acolo

- 100 ml lichior de 30 grade - 0,34 grame alcool pur la mie, care se elimină în 3 ore şi 10 minute;

- o bere de 500 ml - 0,20 grame alcool pur la mie, care se elimină în maxim 2 ore;

- 1 litru de vin - între 1,02 şi 1,37 grame alcool pur la mie, în funcţie de tăria vinului, care se elimină între 7 ore şi 9 ore.

- ”The Facebook Dilemma”, cea mai amplă investigaţie despre impactul reţelei de socializare asupra vieţii private, difuzată ÎN EXCLUSIVITATE pe B1 TV, pe 1 ianuarie, de la ora 16.00 -

Citeşte mai multe despre:   alcool,   Codul Rutier