Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Auto E LEGE! LOVITURĂ fără PRECEDENT pentru TOȚI ȘOFERII români care au MAȘINI MAI VECHI de 12 ani! DECIZIA AFECTEAZĂ SUTE DE MII de oameni

E LEGE! LOVITURĂ fără PRECEDENT pentru TOȚI ȘOFERII români care au MAȘINI MAI VECHI de 12 ani! DECIZIA AFECTEAZĂ SUTE DE MII de oameni

Un articol de: B1.ro - 22 Ian 2020, 14:00
Auto

Vești proaste pentru șoferii din România care au mașini mai vechi de 12 ani.

Inspecţia tehnică periodică (ITP) trebuie obligatoriu efectuată, la un anume interval de timp, pentru a primi dreptul de a circula pe drumurile publice din România. Vezi care sunt condiţiile valabile în acest an.

S-A TERMINAT! MARIA GHIORGHIU ANUNȚĂ URGIA: ''NE APROPIEM CU PAȘI REPEZI...''

Pentru a putea circula pe drumurile publice din România, autovehiculele trebuie să deţină o inspecţie tehnică periodică (ITP) valabilă. Aceasta garantează faptul că maşina respecta cerinţele minime de siguranţă şi se realizează la diverse intervale de timp, în funcţie de vârsta maşinii.

CUTREMUR ÎN FAMILIA REGALĂ! PRINȚUL HARRY A AFLAT TOT DESPRE RELAȚIA LUI MEGHAN MARKLE! E DIVORȚUL ANULUI (GALERIE FOTO)

Potrivit Ordonanței de Guvern nr. 81/2000, doar mașinile înmatriculate sau înregistrate în România sunt obligate să obţină ITP-ul, aşadar nu și cele înmatriculate în alte țări. Persoana care deţine certificatul de înmatriculare sau de înregistrare al autovehiculului are obligaţia să efectueze inspecţia tehnică periodică.

BOMBA ANULUI ÎN SHOWBIZ: CEA MAI SEXY CÂNTĂREAŢĂ DE MUZICĂ POPULARĂ, PRINSĂ ÎN FAPT CU SAXOFONISTUL! SOŢUL ARTISTEI A TURBAT CÂND A VĂZUT IMAGINILE DEOCHEATE (GALERIE FOTO)

Potrivit legislaţiei, maşinile de uz personal (respectiv cele care nu sunt folosite pentru transportarea persoanelor sau mărfurilor) sunt obligate să obţină un ITP valabil la fiecare doi ani. Maşinile cu o vârsta de 12 ani sau mai mult trebuie să treacă pe la verificare în fiecare an. De menţionat că maşinile noi trebuie să obţină primul ITP la trei ani de la prima înmatriculare.

Autovehiculele care sunt destinate transportului de persoane care au mai mult de opt locuri pe scaune (în afară de cel al şoferului), cele folosite pentru taximetrie sau pentru închiriere, precum și cele pentru școala auto care au, în afara locului şoferului, mai mult de opt locuri trebuie să efectueze ITP-ul la fiecare şase luni. În plus, ele trebuie să facă prima inspecţie după un an de zile, dar numai în cazul în care au fost noi la data primei înmatriculări în România.

O maşină poate obţine certificatul ITP valabil doar dacă deţine defecte mici. În caz contrar, proprietarul este obligat să remedieze defecţiunile în cel mult 30 de zile. În cazul în care o maşină are ITP-ul expirat, înmatricularea acesteia este şi ea suspendată automat. Un şofer care circulă cu o astfel de maşină va primi o amendă atât pentru lipsa ITP-ului valabil, cât şi pentru condusul în timpul suspendării înmatriculării, astfel că valoarea totală a amenzii poate ajunge la 5.800 de lei.
 

 
Loading...