Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Auto Ford se retrage din Australia după 90 de ani: 1.200 de angajați își vor pierde locurile de muncă începând cu 2016

Ford se retrage din Australia după 90 de ani: 1.200 de angajați își vor pierde locurile de muncă începând cu 2016

Un articol de: - 23 Mai 2013, 10:54
Foto: news.ph.msn.com Auto

Ford se va retrage din Australia după 90 de ani de activitate din cauza scăderii competitivității producției interne în raport cu importurile, informează Bloomberg.

În următorii doi ani, grupul american va închide două fabrici pe care le deține în Australia.

Potrivit președintelui diviziei autraliene, Bob Graziano, Ford Australia înregistrează costuri duble față de cele din Europa și de patru ori mai mari decât cele din Asia. Acesta a anunțat că 1.200 de angajați își vor pierde locurile de muncă în urma închiderilor fabricilor din Melbourne și Geelong începând cu luna octombrie 2016.

După aprecierea cu 28% a dolarului australian față de yen din ultimele 12 luni, Toyota, General Motors și Ford, cele trei companii care produc automobile în Austrașia, se confruntă cu probleme severe. Aprecierea monedei a determinat scăderea vânzărilor la export.

"Producţia australiană nu se poate menţine pe linia de plutire. Având în vedere costurile ridicate cu forţa de muncă, nu putem concura cu ţările caracterizate de costuri mai mici, în special cele din Asia. Evoluţia ratei de schimb valutar accentuează pierderea competitivităţii economice în Australia", a comentat un analist Moody's din Sydney.

Bob Graziano a declarat că producția locală nu mai este valabilă pe termen lung.

"Produsele realizate local continuă să fie neprofitabile, în timp ce produsele pe care le importăm generează profit", a precizat acesta.

Închiderea celor două fabrici Ford reprezintă un semnal al deteriorării situației de pe piața forței de muncă din Australia. Aprecierea monedei naționale din ultimii ani a scăzut comptitivitatea industriilor expuse la comerțul internațional.

Potrivit Trezoreriei australiene, rata șomajului va crește anul viitor la 5,75%, acesta fiind cel mai ridicat nivel din 2009.

Joi, General Motors și Toyota au anunțat că vor continua să producă automobile în Australia.

Citeşte mai multe despre:   Ford,   Australia,   locuri de munca,   2016