Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Auto Noi reguli pentru înmatricularea auto, păstrarea numerelor, înregistrarea și radierea mașinii. Ce acte trebuie prezentate

Noi reguli pentru înmatricularea auto, păstrarea numerelor, înregistrarea și radierea mașinii. Ce acte trebuie prezentate

Un articol de: Andrei Ștefan - 13 Aug 2020, 07:34
Noi reguli pentru înmatricularea auto, păstrarea numerelor, înregistrarea și radierea mașinii. Ce acte trebuie prezentate Auto

Marți, Ministerul Afacerilor Interne a emis ordinul 120/2020, ce aduce modificări procedurilor înmatriculării, înregistrării, radierii şi eliberării autorizaţiei de circulaţie provizorie sau pentru probe a vehiculelor.

 

Modificări pentru înmatricularea mașinilor noi

 

Noul ordin al MAI dă posibilitatea dealerilor auto să se ocupe de formalitățile de înmatriculare în numele cumpărătorului, printr-un mandat făcut la notar, scrie avocat.net.

Și la transcrierea dreptului de proprietate au loc mai multe modificări:

- nu mai regăsim pe listă fișa de înmatriculare, ci dovada înregistrării la organul fiscal pe numele proprietarului/utilizatorului;

- a dispărut ideea ca în certificatul de înmatriculare al fostului proprietar să mai fie trecută transmiterea dreptului de proprietate;

- a apărut posibilitatea expresă de a aduce plăcuțele a căror combinație a numărului de înmatriculare a fost păstrată anterior de către solicitant.

Va dispărea și fișa de înmatriculare, necesară până acum pentru transcrierea dreptului de proprietate. În locul acestei fișe se va prezenta dovada înregistrării la organul fiscal pe numele proprietarului/utilizatorului.Și-a anulat nunta, după ce a aflat un lucru TERIBIL despre partenerul său. În toți cei șapte ani de relație i-a ASCUNS asta

Mai mult, se clarifică natura procurii necesare la înmatriculare (când noul proprietar nu vine personal). Astfel, va fi nevoie de procura specială autentică, eliberată de notar.

De asemenea, titularul certificatului de înmatriculare sau înregistrare este obligat să solicite eliberarea unei/unor plăcuţe cu număr de înmatriculare sau înregistrare în locul celor furate, pierdute sau deteriorate, în termen de cel mult 30 de zile de la data la care a intervenit una dintre aceste situaţii.

 

Modificări pentru eliberarea unui duplicat al certificatului de înmatriculare:

 

- nu mai trebuie adusă cartea de identitate a vehiculului;

- chestiunea poate fi făcută și prin mandatar, cu procură specială autentică

 

Modificări pentru autorizația de circulație provizorie 

 

În acest caz, se depun și documentele de înmatriculare eliberate de autoritățile străine, atunci când mașina a mai fost înmatriculată în alt stat (în original și în copie).

Pe lângă acestea, trebuie adus și originalul documentului care atestă dreptul de proprietate al solicitantului, nu doar copia. Și aici lucrurile se pot rezolva prin mandatar cu procură specială autentică.

Dacă nu pot fi aduse documentele de înmatriculare din statul străin, se va autoriza provizoriu circulația pentru cel mult cinci zile, fără a se depăși însă data la care expiră asigurarea obligatorie auto.

 

Modificări pentru cei care vor să păstreze combinația numărului de înmatriculare

 

În acest caz, trebuie cerută autorității care a făcut înmatricularea, până la momentul radierii mașinii, al expirării solicitării anterioare de păstrare sau al transmiterii dreptului de proprietate pe numele dobânditorului, după caz, cu plata tarifului aferent.

Solicitarea înscrierii acesteia în evidențele autorității se face în baza depunerii următoarelor documente:

- cererea solicitantului;

- actul de identitate al solicitantului sau documentele care atestă dobândirea personalității juridice, denumirea și sediul persoanei juridice, în original și în copie;

- dovada achitării tarifului de păstrare a combinației numărului de înmatriculare.

Combinația numărului de înmatriculare poate fi păstrată un an de când s-a făcut solicitarea, dar se pot cere prelungiri până la cel mult trei ani.

 

Modificări pentru înregistrarea autovehiculelor

 

Se înregistrează la nivelul primarilor comunelor, ai orașelor, ai municipiilor și ai sectoarelor municipiului București numai tractoarele agricole sau forestiere, remorcile destinate a fi tractate de către acestea, troleibuzele, mopedele și cvadriciclurile ușoare așa cum sunt prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 168/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 ianuarie 2013 privind omologarea și supravegherea pieței pentru vehiculele cu două sau trei roți și pentru cvadricicluri, omologate potrivit legii, pentru care Regia Autonomă «Registrul Auto Român» a emis cartea de identitate a vehiculului, mașinile autopropulsate pentru care Regia Autonomă «Registrul Auto Român» a emis atestatul tehnic, precum și tramvaiele și vehiculele cu tracțiune animală", prevede ordinul 120/2020.

Citeşte mai multe despre:   inmatriculare,   auto