Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Auto LOVITURĂ CRUNTĂ pentru șoferii români: Se scumpesc polițele RCA! Vezi AICI cât vei ajunge să plătești pentru mașina ta

LOVITURĂ CRUNTĂ pentru șoferii români: Se scumpesc polițele RCA! Vezi AICI cât vei ajunge să plătești pentru mașina ta

Un articol de: Redacția B1.ro - 14 Oct 2019, 10:04
Foto: pixabay.com Auto

Vești bune pentru majoritatea șoferilor din România.

DRAMĂ ÎN TEATRUL ROMÂNESC: FLORIN PIERSIC JR., MESAJ DESPRE MOARTEA TATĂLUI SĂU! S-A ÎNTÂMPLAT ÎN URMĂ CU PUŢIN TIMP

Preţurile poliţelor de răspundere civilă auto (RCA) obligatorie ar putea scădea în următoarele şase luni, pentru şoferii cu maşini mici.

BOMBĂ MONDENĂ! DISPERARE PENTRU SALMAN KHAN!   INCREDIBIL CE A PĂŢIT IULIA VÂNTUR (GALERIE FOTO)

În schimb, pentru posesorii de mașini de lux, polițele RCA se vor scumpi cu peste 40%.

TRAGEDIE ÎN MUZICĂ! ADIO, RONA HARTNER! CU REGRET VĂ ANUNȚĂM CĂ…

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat recent noile tarife de referinţă, de care trebuie să ţină cont firmele de asigurări atunci când stabilesc ce valori plătesc şoferii care încheie o astfel de poliţă în următoarea jumătate de an.

Astfel, pentru 21 de categorii de clienţi RCA, tarifele de referinţă sunt mai mici faţă de martie 2019, cu valori cuprinse între 0,2% şi 17,6%, potrivit adevarul.ro.

Este vorba în general despre şoferii care deţin maşini mici, cu capacitate cilindrică sub 2.000 centimetri cubi (cmc).

În schimb, în cazul a 14 categorii de clienţi RCA, tarifele cresc, cu valori care ajung până la 44%, iar majoritatea acestor categorii sunt reprezentate de maşinile cu capacitate cilindrică mare. Potrivit ASF, tariful de referinţă mediu înregistrează o scădere de circa 7%, faţă de perioada anterioară.

Spre exemplu, pentru un proprietar de maşină cu capacitate cilindică între 1.401 şi 1.600 cmc, cu o vârstă cuprinsă între 31 şi 40 de ani, tariful de referinţă scade cu 11%, de la 908 lei în martie 2019 la 805 lei.

ASF atrage atenţia, totuşi, că tariful mediu efectiv cu care s-au vândut poliţele în piaţă se situează sub nivelul tarifului de referinţă.

Acest lucru se întâmplă pentru că mai mult de jumătate dintre autovehiculele deţinute de persoanele fizice se află încadrate în clasa de bonus maxim – B8 (şoferii care, după 8 ani, nu au înregistrat nicio daună), ceea ce înseamnă o reducere cu 50% a tarifului poliţei RCA.

De notat faptul că șoferii care şi-au asigurat bolizii nu scapă de scumpiri. De fapt, aceştia sunt cei mai afectaţi, indiferent de vârstă.

De exemplu, pentru un tânăr cu vârsta sub 30 de ani cu un bolid, tariful de referinţă creşte de la 1.871 lei la 2.664, o majorare de peste 42%.

Cele mai abrupte scumpiri sunt pentru persoanele de peste 51 de ani care deţin un bolid, pentru care tariful de referinţă creşte cu peste 44%, de la 1.299 lei la 1.877 lei, dar şi pentru cele de peste 60 de ani, pentru care tariful se majorează tot cu peste 44%, de la 1.286 lei la 1.857 lei.

În ceea ce priveşte tariful mediu de referinţă pentru persoanele juridice, ASF susţine nu au fost înregistrate variaţii semnificative faţă de perioada anterioară, nici pentru autoturisme, nici pentru autovehiculele de transport marfă.

Astfel, tariful de referinţă RCA pentru persoanele juridice ce deţin o maşină cu capacitate cilindrică între 1.401 şi 1.600 cmc este acum de 1.056 de lei, anterior el având valoarea de 1.058 de lei. În acelaşi timp, tariful de referinţă a scăzut pentru autovehiculele cu o masă mai mare de 16 tone deţinute de firme de la 8.024 la 7.908 lei.

 

Citeşte mai multe despre:   RCA,   ASF
 
Loading...